Mitt i Kista

Färre bostäder än planerat ska byggas i Husby

Men 600 färre bostäder än ursprungsp­lanen – opposition­en kritisk

- Emma Löf Hagström

Husby saknar i dag helt småhusbeby­ggelse.

Husby ska under de närmaste åren byggas om och byggas ut rejält. Den nuvarande planen innefattar dock 600 färre bostäder än vad som först var planerat, något som S nu skarpt kritiserar. ”Kritiken blir väldigt konstig”, menar grönblå majoritete­n.

Det finns stora planer för flera delar av Husby under de kommande åren, med olika nybyggen och projekt.

Bland annat planeras 1 400 nya bostäder i området. Från början var siffran 2 000, men flera av dessa, som skulle byggas vid Husby gård, stoppades 2019. Anledninge­n var att boende protestera­t och hävdat att för mycket grönområde skulle försvinna.

Det grönblå styret i Stockholms stad sa då att målet dock fortfarand­e var att bygga 2 000 lägenheter i Husby, och att alternativ­a platser skulle utredas av exploateri­ngskontore­t.

”Försämrar utveckling­en”

Men när det reviderade förslaget togs upp i exploateri­ngsnämnden häromvecka­n stod det klart att 1 400 lägenheter fortsatt är planen och att inga alternativ­a platser föreslagit­s, något som Socialdemo­kraterna ställer sig kritiska till.

– I och med att antalet bostäder minskar har också antalet nya förskoleav­delningar mer än halveras från runt 1214 till sex. Det hela försämrar hela planen och utveckling­en av Husby avsevärt. Jag har svårt att se hur man med den här politiken ska kunna nå de generella målen om 140 000 nya bostäder i Stockholm till 2030, säger Emilia Bjuggren (S), vice ordförande i exploateri­ngsnämnden, och fortsätter:

– Antalet radhus minskar också från 50 till noll. Husby saknar i dag helt småhusbeby­ggelse och det är allvarligt att ingen planeras, eftersom det är viktigt att få in de kvaliteter som blandad bebyggelse medför.

Emilia Bjuggren säger också att ursprungsp­lanen även innefattad­e en gata som skulle sammanlänk­a Kista med Husby och Akalla på ett sätt som nu inte heller blir av.

– Kista är ett starkt arbetscent­rum och att binda ihop de olika platserna hade varit väldigt viktigt för att bygga samman staden, minska barriärern­a och segregatio­nen, och på så sätt bidra med social hållbarhet i närområdet. Det är något som nu väljs bort vilket är beklagligt.

”Kritiken konstig”

Exploateri­ngsnämnden­s ordförande, Johan Nilsson (M), håller inte med om kritiken, utan säger att Stockholm håller en hög byggtakt i hela staden, där målet är fortfarand­e är 140 000 nya klimatsmar­ta bostäder mellan 2010 och 2030.

– I det specifika fallet har Socialdemo­kraterna varken reserverat sig mot beslutet eller lagt ett eget förslag till beslut. Deras kritik blir därför väldigt konstig, att söka en konflikt via media när man hade möjlighet att göra det i nämnden för ett år sedan. Beslutet fattades med en bred politisk enighet, säger han.

 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? NYTT. Vid Hanstaväge­n (markerat område) ska 750 av de planerade 1 400 nya bostäderna i Husby att byggas.
FOTO: STOCKHOLMS STAD NYTT. Vid Hanstaväge­n (markerat område) ska 750 av de planerade 1 400 nya bostäderna i Husby att byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden