Mitt i Kista

Rolfs målningar från Hjulsta tar plats i ny HBO-serie

Hjulstatav­lor i ny HBO-satsning

- Emma Löf Hagström

Rolf Clovemos har målat sedan 70-talet och ämnar väcka känslor med sina tavlor. Snart blir Hjulstakon­stnärens verk kända i en helt ny tv-serie.

Ella Lemhagen regisserar och Sofia Helin, Anja Lundqvist, Julia Dufvenius och Elin Klinga spelar huvudrolle­rna i HBO Max första svenska originalse­rie ”Lust”, som enligt rykten ska ha premiär senare i år.

Och de namntunga skådisarna kommer ha sällskap på skärmen. I serien gästspelar nämligen flera stycken stora, färggranna målningar, gjorda av ingen mindre än Hjulstakon­stnären Rolf Clovemo.

– De ville ha annorlunda konst, och en tjej som jag känner lite grann hade tipsat om mig. Sedan kom ett team hem till mig en dag, tittade på tavlorna och fotade dem. Det var väldigt hemligt och hysch-hysch alltihopa, ler han.

Efter ett tag hörde de av sig och meddelade att de var intressera­de av konsten, och hämtade senare flera av verken.

– Det är framför allt väldigt roligt och spännande att ha med sin konst i en så pass stor produktion, och sedan är det fint med lite publicitet så klart, säger

Rolf Clovemo.

Målar i akrylfärg

Rolf Clovemo är född på 50-talet och började måla i mittan av 70-talet. Han målar i djärva, intensiva akrylfärge­r som bildar abstrakta mönster och former.

– Jag skulle beskriva det som att känsla och färger samarbetar med varandra i mina konstverk. Men det är upp till betraktare­n att uppleva och se innehållet på sättet som de själva vill, och göra en fri personlig tolkning av målningarn­a.

Vernissage i sin lägenhet Under sina arbetande år jobbade han förutom med konsten inom byggbransc­hen, och drev sedan en egen begravning­sbyrå i över ett decennium innan han gick pension. I dag målar han i sin studio i Hjulsta, och ställer ut sin konst hemma i lägenheten.

– Det är bara att ringa och boka tid för vernissage, jag är flexibel och har folk som kommer och tittar då och då. Det är väldigt roligt att det man brinner för väcker känslor och uppskattni­ng hos andra.

Det var väldigt hemligt och hysch-hysch alltihopa.

 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? FILMSTJÄRN­OR. Snart blir Rolf Clovemos tavlor tv-kändisar, när de gästspelar på väggarna i nya HBO-serien ”Lust”.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM FILMSTJÄRN­OR. Snart blir Rolf Clovemos tavlor tv-kändisar, när de gästspelar på väggarna i nya HBO-serien ”Lust”.
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? FÄRGGLATT. Rolf välkomnar den som vill se hans tavlor på vernissage hos honom.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM FÄRGGLATT. Rolf välkomnar den som vill se hans tavlor på vernissage hos honom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden