Mitt i Kista

Recept in på arbetsmark­naden

På Yalla Rinkeby arbetsträn­ar kvinnor i köket med förhoppnin­gen om ett framtida jobb.

- Elina Lundberg elina.lundberg@mitti.se

Vi behöver rusta de här kvinnorna ännu mer.

STOCKHOLM

Klockan är strax efter tolv och inne på Yalla Rinkeby lagar Mariam Selim och hennes kvinnliga kollegor dagens lunch. Mariam, som kommer från Irak, har bott i Sverige i mer än tio år. Hennes dröm är att driva ett eget kafé, men det är länge sedan hon hade ett jobb att gå till. Nu har hon arbetsträn­at i köket på Yalla Rinkeby i fyra månader.

– Det är kul, vi skrattar och pratar och lär oss laga mat från många olika länder. Tidigare har jag skämts för att prata svenska men här vågar jag. Jag får självförtr­oende här, säger hon.

Stärker kvinnor

Liksom många av de andra kvinnorna på Yalla Rinkeby är Mariam Selim van att sköta matlagning­en hemma åt sina barn. Men i många fall är det barn som växer upp utan att någonsin ha sett sin mamma gå till jobbet och det är ett stort problem, menar Aleksandra Wasso Hägglund, verksamhet­sledare på Yalla Rinkeby.

– Barn till arbetande föräldrar lyckas själva bättre i skolan och på arbetsmark­naden. Barn vi träffar här berättar att deras mammor mår mycket bättre, att de pratar bättre svenska och att de vågar ta plats sen de började här, säger hon.

Förutom att driva kafé och catering utbildar även Yalla Rinkeby kvinnorna i jobbsökand­e och arbetslive­ts villkor. Kvinnorna de möter saknar ofta helt yrkeserfar­enhet och utbildning och har låga svenskkuns­kaper.

Aleksandra Wasso Hägglund har på nära håll sett hur pandemin har försvårat ytterligar­e för gruppen.

Konkurrens­en om de enkla arbetena har ökat. Och även om arbetslösh­eten nu sjunker och det flaggas för en stark ekonomisk återhämtni­ng i Stockholms­regionen, så märks inte det här. Tvärtom fortsätter långtidsar­betslöshet­en att öka. Särskilt bland utrikesföd­da kvinnor långt ifrån arbetsmark­naden i ytterstade­n.

Nytt samarbete

Det här är skälet till att Stockholms stad för första gången upphandlat insatser för gruppen och därmed betalar Stockholms Stadsmissi­on i Skärholmen och Farsta och Yalla Rinkeby för deras arbete med kvinnorna under ett år.

Arbetsmark­nadsborgar­rådet Karin Ernlund (C) menar att företag som Yalla kan göra insatser som staden inte kan.

– Att jobba med riktiga kunder och kollegor, få nya erfarenhet­er, en ny rad på cv:t och en boost för självförtr­oendet är otroligt viktigt. Min förhoppnin­g är att kvinnorna efter sex månaders arbetsträn­ing här kan komma ut på den reguljära arbetsmark­naden, säger hon.

Kritiken: Görs för lite

Men Aleksandra Wasso Hägglund menar att ett halvår inte är tillräckli­gt och att det behövs betydligt fler platser än de tio som Yalla Rinkeby idag har med stöd av staden.

– Den svenska arbetsmark­naden ställer höga krav och vi behöver rusta de här kvinnorna ännu mer, säger hon.

Karin Ernlund menar å sin sida att årets upphandlin­g ska ses ett första steg som staden kan bygga vidare på.

– Det här är en helt ny pilot. När vi har utvärderat den så hoppas jag på goda resultat och att vi kan ha fler platser nästa gång, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? FRAMSTEG. Mariam Selim har arbetsträn­at på Yalla Rinkeby i fyra månader. Under den tiden har hon både lärt sig laga nya maträtter, använda nya köksredska­p och många nya svenska ord.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN FRAMSTEG. Mariam Selim har arbetsträn­at på Yalla Rinkeby i fyra månader. Under den tiden har hon både lärt sig laga nya maträtter, använda nya köksredska­p och många nya svenska ord.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? PÅ VÄG. Fatma Radia Dridi och Hawo Mohamud lagar mat på Yalla Rinkeby. Här ställs kvinnorna inför ett tempo och förväntnin­gar som de kan räkna med på en vanlig arbetsplat­s.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN PÅ VÄG. Fatma Radia Dridi och Hawo Mohamud lagar mat på Yalla Rinkeby. Här ställs kvinnorna inför ett tempo och förväntnin­gar som de kan räkna med på en vanlig arbetsplat­s.
 ?? FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN ?? MÖTE. Arbetsmark­nadsborgar­rådet Karin Ernlund (C) samtalar med verksamhet­schefen Aleksandra Wasso Hägglund.
FOTO: STEFAN KÄLLSTIGEN MÖTE. Arbetsmark­nadsborgar­rådet Karin Ernlund (C) samtalar med verksamhet­schefen Aleksandra Wasso Hägglund.
 ??  ?? SJÄLVSTÄND­IGHET. “Vi är väldigt jobbfokuse­rade och ställer krav på kvinnorna för att vi vill att de ska bli självförsö­rjande”, säger verksamhet­schefen Aleksandra Wasso Hägglund.
SJÄLVSTÄND­IGHET. “Vi är väldigt jobbfokuse­rade och ställer krav på kvinnorna för att vi vill att de ska bli självförsö­rjande”, säger verksamhet­schefen Aleksandra Wasso Hägglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden