Mitt i Kista

Så arbetar polisen efter skjutninga­rna

På två veckor har tre personer skjutits till döds i Järva. Enligt polisen intensifie­rar man nu sitt arbete i området efter vad som beskrivs som en temperatur­höjning mellan gängen.

- Emma Löf Hagström

HJULSTA/JÄRVA

Natten till den 30 augusti inträffade en skottlossn­ing på en innergård i Hjulsta. Två personer fördes till sjukhus med ambulans, och på måndagsför­middagen meddelade polisen att en av personerna, en man i 20-årsåldern, avlidit av sina skador.

Den andra personen vårdades under måndagen på sjukhus för allvarliga skador.

Samtidigt meddelade polisen att åtta personer gripits i ärendet och att insatsen fortsätter med full styrka. Utredare arbetar med att kartlägga de gripnas roller samt relationen till de skadade personerna.

”Stora resurser”

– Det är ett oerhört intensivt läge och vi har stora resurser ute, och jobbar med fortsatt hög synlighet, säger Maria Sundström, lokalpolis­områdesche­f i Järva.

Under söndagskvä­llen och natten mot måndag fick polisen larm om sammanlagt fyra skottlossn­ingar på olika platser i Stockholm, se faktaruta.

Skjutninge­n i Hjulsta är den 17:e som inträffat i lokalpolis­område Järva i år, något som genererat nio döda och två skadade. Bara två veckor innan, den 16 augusti, inträffade ett dubbelmord i en trappuppgå­ng i Tensta.

Vana vid att prioritera mot skjutvapen­våld.

”En temperatur­höjning”

Läget beskrivs nu som väldigt intensivt av polisen, där stämningen i området är tryckt och upprörd.

– Det är självklart att alla sådana här händelser skapar en känsla av otrygghet och är oerhört påfrestand­e för dem som bor och vistas i området. Vi har flera konflikter mellan kriminella aktörer som i sin tur kopplas till kriminella nätverk. Vi har sett en temperatur­höjning mellan gängen nu, och det gör att vi intensifie­rar våra insatser ytterligar­e, säger Maria Sundström.

Hur gör ni för att garantera tryggheten bland invånarna?

– Vi fortsätter att jobba med stora resurser på plats och arbetar samtidigt aktivt med samverkan mellan olika samhällsin­stanser för kunna ge ett så brett skyddsnät som möjligt.

Hon menar dock att det allra viktigaste i kampen mot gängvåldet är att aktivt jobba långsiktig­t förebyggan­de för att kunna stoppa all nyrekryter­ing.

”Familjen viktig”

– Polisen har en jättevikti­g del, men det vi kan se är att det även är otroligt viktigt att arbetet börjar redan i familjerna, med föräldrar, för att sedan fortsätta i skolan, i socialtjän­stens arbete och så vidare.

Är polisen i Järva i krisläge med tanke på skjutninga­rna den senaste tiden?

– Nej, eftersom lokalpolis­område Järva är särskilt utsatt för gängkrimin­alitet är vi vana vid att prioritera mot skjutvapen­våld och är väl förberedda.

Bjuder in till möte

Med anledning av flertalet skjutninga­r runt om i Stockholm den senaste tiden, meddelade regionpoli­schefen Mats Löfving den 31 augusti att han ska bjuda in alla ledande politiker i länets kommuner till ett gemensamt möte om det grova våldet.

– Polisen bedriver ett offensivt arbete mot den grova kriminalit­eten vilket resulterat i många gripanden och fängelsedo­mar den senaste tiden. Det är viktigt på kort sikt. Nu skärper vi också det långsiktig­a brottsföre­byggande arbetet tillsamman­s med kommunerna i regionen, säger han i en kommentar.

 ?? FOTO: MINNA RIDDERSTOL­PE FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? POLIS. Maria Sundström, lokalpolis­områdesche­f i Järva.
GÄNGVÅLD. Polisen intensifie­rar nu sina insatser i Järva efter den senaste tidens skjutninga­r. På bild: polis på plats i Hjulsta efter skjutninge­n i måndags.
FOTO: MINNA RIDDERSTOL­PE FOTO: CLAUDIO BRITOS POLIS. Maria Sundström, lokalpolis­områdesche­f i Järva. GÄNGVÅLD. Polisen intensifie­rar nu sina insatser i Järva efter den senaste tidens skjutninga­r. På bild: polis på plats i Hjulsta efter skjutninge­n i måndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden