Mitt i Kista

Riksdagled­amot vill se filial av Operan i Husby

S-politiker vill att fler ska vilja besöka Järva

- Emma Löf Hagström 073-541 57 26 emma.hagstrom@mitti.se

Vi måste skapa attraktiva stadsdelar med ett jämlikt kulturutbu­d.

Järva ska bli en plats som alla stockholma­re ska vilja besöka för att ta del av historia och kultur. Det är tanken med förslagen i en ny riksdagsmo­tion, som bland annat vill att man ska öppna filialer av Kungliga Operan och Historiska museet i området.

Förslaget kommer från riksdagsle­damoten och Akallabon Anders Österberg (S) i en ny motion, som även blir hans sista i riksdagen.

– När man pratar om Järva pratar man ofta om att folk flyttar härifrån, om våldet och det negativa. Vi måste vända den debatten och bryta den spiralen. Man ska inte förneka problemen, men det finns så ofantligt mycket intressant här som även det är värt att uppmärksam­ma, säger han.

Han vill att fler ska vilja bo kvar i Järva, att folk ska vilja flytta dit och att det ska bli ett naturligt område för folk att besöka på fritiden, för att ta del av konst och kultur.

– Vi måste skapa attraktiva stadsdelar med ett jämlikt kulturutbu­d för att bland annat kunna minska segregatio­n och det är dags att agera på det planet också.

Stort kulturarv

I motionen beskrivs bland annat hur Kungliga Operan bör få i uppdrag att se om det vore möjligt att starta filial i Husby.

– Jag är övertygad om att det är fler Järvabor som varit på Östermalm, än Östermalms­bor som varit i Järva, vilket är synd. Tänk vad fint om grannarna i Husby och Rinkeby tillsamman­s med innestadsb­or först kan äta middag tillsamman­s och sedan gå på en lokal uppsättnin­g av Aida, säger han.

Det beskrivs även hur många svenska kulturarv finns i just Järva, med allt från älvkvarnar, bronsålder­sgravar, runstenar och gårdar från medeltiden, till Spånga kyrka från 1140-talet och värdshus från 1600-talet.

– Just därför vore det extra intressant att låta Historiska museet öppna en filial i Järva, förslagsvi­s i Tensta gymnasiums gamla lokaler. Det vore ett perfekt tillfälle att ta vara på de skatter som finns här.

Vad hoppas du att motionen leder till?

– Allra helst vill jag att den går igenom helt och att alla fattar vilken briljant idé det är. Alla ska känna att de är en del av Sverige och av staden; vi är lika mycket stockholma­re här ute i Järva som personer från resten av Stockholm, säger Anders Österberg.

 ??  ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? KUNGLIGA OPERAN I HUSBY? Kanske det, om Anders Österberg (S) får bestämma.
LOKALER. Kanske kan Historiska museet öppna filial i Tensta gymnasiums gamla lokaler?
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ KUNGLIGA OPERAN I HUSBY? Kanske det, om Anders Österberg (S) får bestämma. LOKALER. Kanske kan Historiska museet öppna filial i Tensta gymnasiums gamla lokaler?
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden