Mitt i Kista

”När man blir äldre vill man se något mer än sin förort”

”Visst, man tänker lite extra på hur man beter sig, för att motbevisa fördomarna. Men det hindrar oss inte, och vi känner oss mer och mer hemma i innerstan”. Det säger tjejerna i nätverket Ung Arena i Bredäng.

- Text & foto: Petter Beckman | petter.beckman@mitti.se

NATURLIGT. ”När man blir äldre vill man se något mer än sin förort”

Om några etniskt svenska tjejer är högljudda, då tänker folk bara ”ungdomar!”. Men med oss, då blir det istället ”invandrare!”

Där Strandväge­n möter Djurgårdsb­ron, i bortre kanten av Östermalm, finns ett ställe där man kan hyra trampbåtar, med trevliga kaféer och fina utsikter.

– Vi upptäckte det stället i somras. Jag hade ingen aning om att det fanns. Det är roligt att vara inne i stan och promenera och utforska nya områden, säger Fagena Yowhans från Bredäng.

Hon är en av fem tjejer från Bredängsnä­tverket Ung Arena, som vi träffar för att diskutera frågan: vad händer när unga från förorterna börjar ta mer plats i innerstan?

– Man kan märka att folk ger en blickar. Men det är inte ”Oj, jag får inte vara här”, att jag är utstött för att jag är från förorten. Jag tycker att Stockholm är min stad att jag kan röra mig överallt, säger Hanna Mehari.

Alla fem går på gymnasiet innanför tulllarna – i Stadshagen, Gamla stan och vid Odenplan – och de använder sig allt mer av innerstan för att träffa kompisar, shoppa och ha kul.

– När man är yngre nöjer man sig med foodcourte­n i Skärholmen. Men ju äldre man blir desto mer vill man upptäcka nya saker, säger tjejerna.

De har alla sett diskussion­en

om krockarna som uppstått på Strandväge­n och Hornsbergs strand, där boende har klagat bland annat på buskörning och hög musik.

– Bilden man får är att innerstads­bor tycker att invandrare från förorten kommer dit och förstör, säger Hanna Mehari.

– Det kan nog skrämma svenskar, när de märker att fler börjar känna sig hemma där. De kanske tänker att det är deras plats, att de vill bevara sin kultur och sina traditione­r, säger Malin Hanna.

Finns det skillnader i hur man beter sig?

– I förorterna umgås man nog mer ute, på bänkar och i parker. Och svenskar kanske inte är vana vid att folk kommer och flashar sina bilar på det sättet, menar Hanna Mehari.

– Men jag tror inte folk gör det för att reta någon, utan mest för att de inte ser det som en plats där folk bor, att de tänker att det är en allmän plats. Då blir det clash.

Hur påverkas ni?

– Det påverkar en nog litegrann, undermedve­tet. Man tänker att man har extra ögon på sig, att man måste sköta sig, att inte höras och synas för mycket, för att motbevisa folks fördomar, säger Hanna Mehari.

Att innerstads­bor reagerar mer negativt när det handlar om unga med invandrarb­akgrund, det är tjejerna säkra på.

– Om några etniskt svenska tjejer är högljudda, då tänker folk bara ”ungdomar!”. Men med oss, då blir det i stället ”invandrare!”, säger Hanna.

– Och jag tror inte de hade stängt av Strandväge­n om det hade varit svenska raggare som fört oväsen, säger Luna Estifanos.

Vad tänker ni om det?

– Man kan ju önsketänka och säga att ”folk borde inte ha fördomar”. Det är självklarh­eter. Vi vet vad ju som behöver ändras för att vi ska få ett bättre Sverige, säger Luna Estifanos.

– Men det blir också bättre och bättre. Vi lider inte särskilt mycket av det här och det begränsar oss inte egentligen, tillägger hon.

Tjejerna understryk­er att

det är värre för killar: det är mer tydligt att folk förväntar sig negativa saker från dem om de har utländsk bakgrund.

– Det kan påverka killarna så att de inte vill gå ut, eller att det blir en uppdelning så att bara går till klubbar där de inte känner sig utpekade.

De vänder sig också mot idén att förortsung­domar måste ”integrera sig bättre”.

– Om det är någon som är van vid att anpassa sig till andra så är det vi som växer upp i förorter med folk från massa olika kulturer, säger Luna Estifanos.

– Men det är klart, om någon hade kommit inifrån stan hit till Bredäng och velat bestämma nya regler, det hade inte gått, säger Malin Hanna.

 ??  ??
 ??  ?? HEMMAPLAN. ”Här kan vi varenda gata. Men man blir bättre bättre på att hitta i innerstan också.”
Från vänster: Luna Estifanos, Malin Hanna, Hanna Mehari, Mariana Yakob och Fagena Yowhans.
HEMMAPLAN. ”Här kan vi varenda gata. Men man blir bättre bättre på att hitta i innerstan också.” Från vänster: Luna Estifanos, Malin Hanna, Hanna Mehari, Mariana Yakob och Fagena Yowhans.
 ??  ?? RUTINERADE. ”Det är vi som är uppvuxna i förorterna som är mest vana vid att anpassa oss till andra”, säger tjejerna i Ung Arena, Bredäng.
RUTINERADE. ”Det är vi som är uppvuxna i förorterna som är mest vana vid att anpassa oss till andra”, säger tjejerna i Ung Arena, Bredäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden