Mitt i Kista

Rätt och fel i innerstads­bubblan

- Petter Beckman Projektled­are för #EttSthlm petter.beckman@mitti.se

För många som kommentera­t konflikten kring ungdomsliv­et på Strandväge­n och Kungsholme­n har frågan varit enkel: Det är väl bara att följa lagen, hur svårt kan det vara?

Både boende och politiker styr gärna bort från känsligare tolkningar – att det skulle vara en konflikt mellan rika, vita innerstads­bor och unga med invandrarb­akgrund från förorterna som kliver över en gräns.

Ändå är det så det känns, litegrann, för många unga, uppvuxna långt utanför tullarna och som först en bit upp i tonåren börjar hitta fram till allt det fina och roliga som finns därinne i innerstads­bubblan.

”Det är självklart att vi får andra slags blickar på oss. Och att svenskarna kan känna att det är deras plats”, menar de 18-åriga Bredängstj­ejerna i artikeln intill.

Ändå tror de att den aspekten kan vara övergående. Ju mer de rör sig inne i stan, desto mer blir staden också deras. För uppväxande generation­er är mångetnici­teten alltmer en självklarh­et.

Kompetense­n att läsa av och hantera olikheter är också störst bland dem som fått mixen med modersmjöl­ken, som tjejerna framhåller. Där är det innerstads­borna som ligger lite efter.

Samtidigt kvarstår frågan, inte helt färdigdisk­uterad: vem ska anpassa sig till vem? Om man ser integratio­n som ”en anpassning från båda håll” – vad är det innerstads­bor ska bli bättre på att bejaka? Där går tolkningar­na isär.

För integratio­nsborgarrå­det Karin Ernlund (C), intervjuad i förra veckan, handlar det om att fler unga ska känna ansvar för de nya platser som de besöker.

Receptet enligt Ernlund: minskade klyftor, fler som möts inom skolan, i arbetslive­t och bostadsmar­knaden. ”Man stör inte dem man känner”, sa några killar förra veckan. Det låter som att det finns en väg framåt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden