Mitt i Kista

Py Bäckman har kört i 64 år

- Kai Martin

Hon har stått på scen i nära 65 år. Men pensionen är inget som lockar Py Bäckman. Nu är hon aktuell med ny musik och nya konserter.

Om man gör sitt första stora, offentliga, publika framträdan­de i tv-programmet ”Stora famnen” lett av legendaris­ke Lennart Hyland 1957 är det lätt räknat. För då nioåriga Py Bäckman är det 64 år sedan som hon definitivt började stå i rampljuset.

Men att pensionera sig från branschen som hon levt med i mer än sitt vuxna liv är inte aktuellt.

Kommer med album

Py Bäckman är i full gång. Antingen på resande fot som duo med Janne Bark, med kyrkokonse­rter, eller som låtskrivar­e åt andra, men i år också som för sig själv.

– Jag kommer snart med ett album med tio låtar, eller kanske blir det tolv, säger hon.

Hon är medveten att man som 73-åriga artist får kämpa med yngre kollegor om uppmärksam­heten.

– Ja, när man passerat 30 syns det inte när man kommer med något nytt.

Men hon är enveten och har i år synts i både ”Bingolotto” och ”Lotta på Liseberg”. Men så har Py Bäckman också en karriär som få har kunnat ducka för. Mest intensivt var det åren kring 1980 när hon och dåvarande partnern Dan Hylander var drivande i hårt turnerande Raj Montana Band. En tid som också gav flera skivor.

Bandets saga var all 1988 och Py Bäckman tog klivet in i en annan del av artistbran­schen – låtskrivan­det.

– När vi slutade kände jag mig verkligen som ”last years model”. Det var en tid där det var som att gå från Vjeans till stuprör, där vi var V-jeans, förklarar hon.

– Så för mig började låtskrivan­det bra med framgången med ”Stad i ljus” (Tommy Körbergs vinnande bidrag i Melodifest­ivalen) 1988. Efter det började folk skicka melodier som de vill ha text till. Jag kunde välja och vraka. Sedan blev det samarbetet med Mats Wester och Nordman, AnnSofie von Otter, ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm…

Svenska klassiker

Låtar som blivit klassiker i den svenska sångboken, helt enkelt.

– Ja, absolut. Framför allt ”Stad i ljus”, som jag trodde fallit i glömska. Så från ingenstans kom den plötsligen tillbaka.

”Stad i ljus” gav också möjlighet till ett framgångsr­ikt stickspår för Py Bäckman.

– Den blev tillagd i den nya psalmboken 2006. Med det blev jag också inbjuden av Svenska kyrkan att skriva fler nya psalmer och tackade ja till det. Några år efter det gjorde jag en kyrkoturné.

Något som Py Bäckman fortfarand­e gör flitigt.

Men 2021 är ändå extra allt. Singlarna ”Långt härifrån” och ”Vägen hem”, som kommit, varslar om det kommande albumet. För sluta, nej, det ska Py Bäckman alltså inte.

– Jag kommer hålla på tills jag självdör på scen.

 ?? FOTO: LENA NILSSON ?? INGET SÄTTER P FÖR PY. Py Bäckman trivs med att stå på scenen.
FOTO: LENA NILSSON INGET SÄTTER P FÖR PY. Py Bäckman trivs med att stå på scenen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden