Mitt i Kista

Vem får ärva föräldrahe­mmet?

 JURIDIK · Det är fritt fram att i sitt testamente ge bort ett hus till vem man vill, förklarar Sanna Wetterin.

- Familjejur­isten Sanna Wetterin från Fenix Begravning­sbyrå svarar på läsarnas frågor! Har du en? Mejla: familjejur­ist@mitti.se

När min mamma och hennes syster ärvde sina föräldrar fick systern huset. Nu har hon väckt frågan om vem som ska ärva huset när hon och hennes man dör. Hon säger att hon inte vill att mannens släkt ska ärva. Hon och hennes man har inga barn, men båda har syskonbarn.Vilka är deras arvingar efter att båda har dött?

Min mamma och systern har en dålig relation på grund av att arvet fördelades till systerns fördel. Mamma vill inte ha kontakt med sin syster men självklart vill vare sig hon eller vår sida av familjen att föräldrahe­mmet ska gå till främlingar.

Finns det någon chans att vi på laglig väg kan ärva huset – eller är det helt upp till systerns godtycke?

Om det är så att din mammas och hennes systers föräldrar skrev ett testamente om deras kvarlåtens­kap där det även framgick vad som ska hända med egendomen din syster ärvde efter att även hon går bort, gäller det. Då ska föräldrarn­as önskan om vad som händer med huset gälla.

Hade de inte skrivit något om vad som ska ske med deras arv efter din mosters död kommer din mosters arv gå vidare till hennes närmaste arvingar när både hon och hennes make gått bort. Och hennes makes egendom ärvs då av hans närmaste arvingar. Enligt lag är din moster och hennes make varandras närmaste arvingar, då de inte har några barn. Men deras närmsta familj, föräldrar, syskon, syskonbarn och så vidare, är efterarvin­gar.

Så när båda makarna gått bort ärver i din mosters fall hennes syskon och/eller syskonbarn hennes andel av kvarlåtens­kapen, då hennes föräldrar inte är i livet. Är makens syskonbarn hans närmaste familj ärver de hans del.

Huvudregel­n är också att vardera makes arvingar inom sin andel, på sin lott, ska erhålla det som tillhört den maken de är släkt med. Enligt lag har ni alltså i första hand rätt till föräldrahe­mmet, inte makens släkt.

Men i det fall din moster skulle skriva testamente kan hon ge bort huset till någon annan, och då kan ni inte klandra det om det inte skulle vara ogiltigt på något sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden