Mitt i Kista

Var inte rädd för tystnaden

 Våga släppa ansvaret för samtalet och våga låt det bli tyst. En väl vald paus kan ge en stor effekt.

- JENNY JERNBERG Retoriker och skådespela­re och driver retorikbyr­ån Speakingfl­ow. Här ger hon dig tips och råd om retoriska grepp som kan vara värdefulla på jobbet och i vardagen. Har du en fråga? Mejla: tema@mitti.se

Har du också varit på en middag eller fest och känt att det är du som måste ta ansvar för samtalet?

Jag har funderat kring det här med att det är många som är oroliga över att det ska bli tyst kring matbordet eller när vi talar inför andra.

Vad är det som vi tycker är så obehagligt med tystnaden?

Så fort det blir den minsta tendens till att bli tyst, så letar du febrilt i minnet efter något bra att säga för att undvika tystnaden.

En fallgrop man kan hamna i om man är en person som känner att man behöver ta ansvar för samtalet, är att man också blir den som styr samtalet.

Genom att våga ge utrymme för att låta det bli tyst emellanåt ger du utrymme för andra att hinna fundera och även komma med nya samtalsämn­en, vilket också kan vara värdefullt.

Samma sak gäller

när vi ska leverera informatio­n eller håller en presentati­on. Genom att våga ge utrymme för tystnaden och pauserna ger du också utrymme för reflektion. En tystnad som kan vara väldigt värdefull.

Jag arbetar ofta med mina klienter att våga ta paus ibland när de presentera­r eller talar inför andra. Det är i pauserna som åhörarna hinner processera och ta in det du sagt. En väl vald paus kan ge en stor effekt.

För ett tag sedan coachade jag några personer som skulle pitcha sin företagsid­é inför en jury. De hade max 5 minuter på sig att presentera sin idé. Såklart ville man ha med så mycket som möjligt på de 5 minuterna, men det resulterad­e också i att man försökte prata extra snabbt för att hinna säga allt det man ville få med.

I det fallet blev det tydligt att det inte alltid är det bästa att få med så mycket som möjligt.

Åhörarna kommer inte minnas det du har sagt om du försöker få in för mycket informatio­n på kort tid.

Vi arbetade då på att skala ned innehållet i presentati­onen och på att tala långsammar­e och våga ta pauser. Att endast ta med det viktigaste som juryn behövde veta för att kunna ta ett beslut. Det ledde till att man hörde mer vad de sa och man tog också in mer av det som presentera­des.

En lärdom av detta är väl att ibland är ”less is more”.

Så med det sagt, var inte rädd för tystnaden och pauserna. Det är ofta i pauserna det händer. När vi vågar lämna utrymme för tystnaden och släppa kontrollen så finns det möjlighet för nya tankar att gro – för att avsluta lite filosofisk­t.

Genom att våga ge utrymme för tystnaden och pauserna ger du också utrymme för reflektion.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? RETORIK. Vad är det som vi tycker är så obehagligt med tystnaden?
FOTO: MOSTPHOTOS RETORIK. Vad är det som vi tycker är så obehagligt med tystnaden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden