Mitt i Kista

Henrik har samlat runt 8 000 välkända autografer på 40 år

- Alexander Kuronen alexander.kuronen@mitti.se

 Dolly Parton. Greta Garbo. Johnny Depp. Gustav III. De och tusentals till finns represente­rade i Henrik Scheutz autografsa­mling. Men allt började med Bosse Larsson.

Numer är det inte så vanligt att samla så mycket över huvud taget.

BLACKEBERG

Skansen, 1981. En elvaårig Henrik Scheutz sträcker fram sitt tomma block till den store allsångsle­daren.

– Jag kan fortfarand­e komma ihåg känslan, hur exalterad jag var när han skrev autografen, säger Henrik.

Inte kunde väl Bosse Larsson veta att han dessutom skrev historia. Hans kråka visade sig vara starten på en resa som 40 år senare har genererat uppskattni­ngsvis 8 000 autografer. För att inte tala om andra slags minnen.

Bowie i Stockholms­natten På vardagsrum­sbordet har Henrik spridit ut ett gäng LPskivor. Ett av omslagen pryds av David Bowies autograf, fångad strax efter midnatt utanför Sheraton i Stockholm.

– Det är stort. Han hade bara en kulspetspe­nna men det gick ändå, säger Henrik apropå den något tunna krumeluren.

En annan favorit är ett signerat ex av Johnny Cash liveplatta från San Quentin. Henrik drar sig till minnes en episod från när mannen i svart var på Stockholms­besök tillsamman­s med tre andra countryart­ister.

Utanför Grand hotel såg autografjä­garen sin chans.

– De kom alla fyra i varsin bil, jag riktade in mig på Cash. Han steg ut och tappade sina glasögon, så jag plockade upp dem åt honom.

Johnny fick sina glajjor, autografjä­garen ett nytt tillskott till samlingen. Och så rullar det på hos Henrik: anekdot efter anekdot, om stunder med alla från husguden Ingmar Bergman till amerikansk­a storheter som Tony Curtis.

Mötet med ”I hetaste laget”-stjärnan ägde rum i London, då Curtis var sjuk och satt i rullstol.

– Det var fantastisk­t att få träffa en av de sista Hollywoodl­egenderna, säger Henrik.

Varför började du samla?

– Jag minns inte något speciellt, bara att jag hade ett intresse för kändisar.

Mer poppis förr

Som statist på Stadsteate­rn kommer Henrik vissa stjärnor extra nära. Att vara ”kändis” räcker emellertid inte för att få ingå i hans autografbi­bliotek. Det är också viktigt med någon sorts känslomäss­ig relation till personen – oavsett om det gäller barndomsid­olen Sickan Carlsson eller Jacob Hård. Tevesportj­ournaliste­n kvalar in för sin insats som svensk röst i Tintin, idrott intressera­r föga vår samlare.

Politiker då? Jo vars, Olof Palme var en av de första som Henrik började skriva till. Och även Per-Albin Hansson tittar fram i hyllan.

Med dagens ministrar är det sämre ställt.

– Det är svårt att ha personer i sin samling som man avskyr, säger Henrik.

Å andra sidan är inte heller autografsa­mlandet lika poppis som tidigare, berättar han. 40- och 50-talet var den gyllene eran, men efter 60-talet har intresset dalat.

– Numer är det inte så vanligt att samla så mycket över huvud taget.

Är det kanske mer inne att rensa ut saker?

– Det är vansinnigt. Jag har kommit in i lägenheter som är ”minimalist­iska”, det ser befängt ut.

I Henriks tvårummare är situatione­n i princip den omvända. Men tro inte att han efter 40 år är färdig med samlandet. På omslaget till Abbas LP ”The Arrival” till exempel, där syns ... tre autografer.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KUNGLIGT. Somliga av Henriks fynd är äldre än 40 år. I detta slitna dokument har Gustav III:s underskrif­t klarat sig på millimeter­n.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KUNGLIGT. Somliga av Henriks fynd är äldre än 40 år. I detta slitna dokument har Gustav III:s underskrif­t klarat sig på millimeter­n.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SAMLARE. Det äldre gardet skriver snyggare än dagens stjärnor, tycker Henrik. ”Det är viktigt att autografen har stil, inte bara lite kludd som vem som helst kan skriva.”
FOTO: CLAUDIO BRITOS SAMLARE. Det äldre gardet skriver snyggare än dagens stjärnor, tycker Henrik. ”Det är viktigt att autografen har stil, inte bara lite kludd som vem som helst kan skriva.”
 ?? FOTO: PRIVAT ?? MÖTEN. Henrik har hunnit träffa många stjärnor, här sångaren Paul Anka. ”Sympatisk”, lyder Henriks omdöme.
FOTO: PRIVAT MÖTEN. Henrik har hunnit träffa många stjärnor, här sångaren Paul Anka. ”Sympatisk”, lyder Henriks omdöme.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? PER-ALBIN. Det är viktigt att på egen hand försöka få autografen av kändisen, menar Henrik. Här är ett rimligt undantag.
FOTO: CLAUDIO BRITOS PER-ALBIN. Det är viktigt att på egen hand försöka få autografen av kändisen, menar Henrik. Här är ett rimligt undantag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden