Mitt i Kista

SLOPADE RESTRIKTIO­NER.

”Saker och ting kan ändras men självklart hoppas jag”

- Michael Toll michael.toll@mitti.se

Det är en skillnad på många miljoner.

Regeringen utlovar fullsatta läktare och arenor i höst när flera pandemires­triktioner hävs i slutet av månaden.

Beskedet utlöste stor glädje bland de allsvenska Stockholms­klubbarna.

Så kom det till slut. Beskedet att vaccinatio­nsgraden är så pass hög att samhället så sakta kan börja öppna upp igen. Från den 29 september förklarade regeringen och Folkhälsom­yndigheten att det bland annat är dags att skrota deltagarbe­gränsninga­r för både allmänna sammankoms­ter och offentliga tillställn­ingar.

– Det blir fulla salonger och läktare runt om i landet i slutet av månaden, sade minister Amanda Lind (MP) under pressträff­en.

Första derbyt 3 oktober Den spontana reaktionen på AIK:s kansli var ”enorm glädje och lättnad”.

– Det har varit en otrolig svår tid för oss och alla andra fotbollskl­ubbar. Vi ser nu ett enormt ljus i tunneln, säger Fredrik Söderberg, vice klubbdirek­tör i AIK.

AIK:s ledning har nu många möten, bland annat med länsstyrel­sen, för att reda ut exakt vad man har för ansvar som arrangör. Och första hemmamatch­en utan restriktio­ner är bästa tänkbara: ett derby mot Djurgården, ett möte som kan vara avgörande för toppstride­n i Allsvenska­n.

– Vi har ju möjlighet att utnyttja de slopade restriktio­nerna rätt kraftigt.

Fullsatt med andra ord?

– Jag har lärt mig att aldrig ta någonting för givet. Saker och ting kan ändras men självklart hoppas jag på det. Någon gång nästa vecka räknar jag med att biljettpla­neringen kan vara klar, säger han.

Vad betyder det för klubben rent ekonomiskt?

– Det är en skillnad på många miljoner. Det här kommer att ge en jätteeffek­t. Och rent sportsligt utgår jag från att vår publik kommer vara en stor, stor fördel för oss.

Även i klocktorne­t på Stadion var det muntra miner.

– Det är superhärli­gt att äntligen ha någonting att förhålla oss till. Vi har ju alla hoppats på det här i ett och ett halvt år, oavsett bransch, säger Tomas af Geijerstam, biljettans­varig på DIF.

Djurgården spelar två damallsven­ska matcher, och fyra i herrallsve­nskan, utan restriktio­ner.

– Det betyder otroligt mycket för alla våra säsongskor­tsinnehava­re. Efterfråga­n är stor och det här blir en chans att få intäkter igen, säger han.

Nytt publikreko­rd?

För Hammarbys del väntar en match mot AIK i Damallsven­skan. Matchen är sedan tidigare flyttad till Tele2 Arena, och publikkapa­citeten höjs från 10 000 till fulla läktare. Det finns nu en möjlighet att slå det tidigare publikreko­rdet i Damallsven­skan som är 9 413 personer.

Bajens herrar kan också se fram emot ett AIK-derby, matchen den 17 oktober mot Solnalaget blir den första hemmamatch­en utan restriktio­ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden