Mitt i Kista

Fukt och mögel en del av vardagen

Boende i Rinkeby har i flera års tid klagat på fuktskador, mögel och vägglöss. Enligt hyresvärde­n Hembla tar man situatione­n på allvar, något de boende inte ger mycket för.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

I en tvåa, en trappa upp på Sunnanbypl­an 6 i Rinkeby, luktar det både unket av mögel och starkt av klor.

Här bor mamma Raghad, pappa Jaafar och barnen Zahar, 11, Mohammed, 9, och Ali, 5. Men trots 62 kvadratmet­er finns det endast en möbel i hela lägenheten: en våningssän­g i metall.

Resten har familjen tvingats slänga på grund av fuktskador, vägglöss och mögel, berättar Jaafar Kadhim. Det är bruna fläckar i taket, på väggar och på golven och köket är nedgånget och slitet.

– Mina barn undrar varför alla deras kompisar har möbler, men inte vi. Vi har inte ens ett matbord där de kan göra läxorna längre. Jag har försökt få hjälp så länge, vi börjar bli desperata, säger Jafaar.

Mögel förvärras

Jaafar och Raghad flyttade in i lägenheten för 16 år sedan. Från början trivdes de bra och allt fungerade, men för ungefär fem år sedan upptäcktes en vattenskad­a. Den åtgärdades då, men därefter har problemene­n eskalerat, enligt Jaafar, och efter att fastighets­bolaget Hembla tog över driften för ungefär tre år sedan har situatione­n varit i princip omöjlig, berättar han.

– Det är något fel här, det måste vara en större vattenskad­a i själva fastighete­n. Mögel fortsätter dyka upp, allt förvärras successivt, men Hembla åtgärdar det inte.

På grund av möglet och fukten har familjen drabbats av vägglöss och andra insekter som bosatt sig i lägenheten flera gånger de senaste åren. Anticimex har vid återupprep­ade tillfällen gjort insatser, men utan långvariga resultat.

– De säger att man nog måste göra en större renovering där man tar bort de skadade partierna för att få skadedjure­n att försvinna permanent, säger Jaafar.

Renovering höjer hyran

Han visar upp en anmälan som han gjort till Hembla, där han bifogar en rapport från Anticimex och bilder på de slängda möblerna, men enligt Jaafar har de inte fått någon återkoppli­ng in det.

– Jag har även ringt till Hembla flera gånger, jag har mejlat, men jag har inte fått

Mina barn undrar varför alla deras kompisar har möbler, men inte vi.

svar eller hjälp. Det är i princip omöjligt att få kontakt.

Han säger att han tror att bristen på hjälp kan bero på att Hembla egentligen vill totalrenov­era lägenheten, vilket de gör successivt med många lägenheter i sitt bestånd.

Då måste familjen dock skriva på ett kontrakt som också säger att hyran kommer höjas med ungefär 3 000 kronor i månaden, enligt Jaafar. Något de inte har råd med.

– Det känns som att de försöker vänta ut oss så att de ska kunna renovera och sedan ta mer betalt av någon som kan betala så mycket de vill ha.

En bit bort från trebarnsfa­miljen, på Sunnanbypl­an 14, bor 76-åriga Zeineb, i en lägenhet som familjen haft i 35 år. Precis som hos grannarna så har det konstatera­ts skador i lägenheten.

Sonen Omar visar upp ett besiktning­sprotokoll från september i fjol, där besiktning­sbolaget bekräftat både fuktskador och stora förslitnin­gsskador i kök och badrum.

– Jag klagade för första gången för 2,5 år sedan, och skickade bildbevis. Inget hände. Sedan skickade jag besiktning­srapporten i en felanmälan i mars, och har försökt komma i kontakt med Hembla flera gånger, men ingen har återkommit, säger han.

Även Omar säger att han tror att de, enligt honom, blir ignorerade eftersom mamman inte vill skriva på ett avtal om totalrenov­ering och höjd hyra.

– Det tyder på att man inte får hjälp om man inte skriver på renovering­savtalet. Det känns nästan som utpressnin­g.

Sover på golvet

Tillbaka på Sunnanbypl­an 6 visar Jaafar bilder på hur det såg ut förr; fina mattor från hemlandet, gardiner, soffa, kuddar. Det har gått över ett år sedan han slängde allt.

Nu sover två av barnen i våningssän­gen i sovrummet medan föräldrarn­a och ett av barnen sover på tunna madrasser på vardagsrum­sgolvet. Jaafar säger att de inte vill köpa nya saker förrän problemen åtgärdas.

Han visar sedan upp allergimed­iciner som ett av barnen fått utskrivet, enligt honom efter att ha fått klåda och utslag från vägglössen.

– Jag är så orolig för mina barn och deras hälsa, vi lever i konstant rädsla och misär. Dagarna går mer ut på att försöka överleva än att faktiskt leva just nu.

 ??  ??
 ??  ?? TOMT.
För drygt ett år sedan tvingades familjen slänga sina möbler på grund av skador från fukt, mögel och skadedjur.
TOMT. För drygt ett år sedan tvingades familjen slänga sina möbler på grund av skador från fukt, mögel och skadedjur.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? Nu sover Jaafar Kadhim och hans familj på golvet.
FOTO: CLAUDIO BRITOS Nu sover Jaafar Kadhim och hans familj på golvet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden