Mitt i Kista

Jag vill se Lyxfällan för dyra byggprojek­t

- LOUISE BORNHALL Prata med mig! louise.bornhall @mitti.se

På nästa uppslag kan du läsa om några av Stockholms stora infrastruk­turprojekt. Gemensamma nämnaren? Ja, du gissade rätt, de har blvit dyrare än tänkt.

Redaktör

Satt bli åtminstone 7,8 miljarder kronor dyrare än planerat. Motsvarand­e siffra för Förbifart Stockholm är 3,3 miljarder, enligt den senaste prognosen.

Byggen av den här kalibern kräver en otrolig kunskap och planering, dessutom att man tar höjd för oväntade händelser under projektets gång. Så långt är jag med. Men hur är det möjligt att det kan bli så astronomis­kt mycket dyrare, gång på gång? Är de där första budgeterna bara glädjekalk­yler?

Vi snackar trots allt inte om en blöt utekväll där det på impuls fattas beslut om att bjussa laget runt på drinkar, vilket kan svida i plånboken dagen därpå. Utan om byggen som planerats i åratal, som kostar enorma summor som skattebeta­larna pungar ut för.

bli gjort även när oförutsedd­a hinder dyker upp, men jag kan inte förstå varför man inte lär sig av tidigare misstag.

Men jag kanske bara är en kritisk journalist. Det är väl jättehärli­gt att det bara går att skjuta till några miljoner eller miljarder j här och där. Jag skulle verkligen inte ha h något emot att ha det så själv!

Krasch Kraschade semesterbu­dgeten? Äsch, sta stanna en vecka till – det kommer alltid nya pengar!

Självklart måste jobbet

jlussenbyg­get ser ut

Hur är det möjligt att det kan bli så astronomis­kt mycket dyrare?

vore det inte trevligt med Lyxfällan för de dyra jätteproje­kten? At Att se nya tunnelbana­n sitta dä där och skämmas över hur pe pengarna blöder i takt med va varje ny station som står fä färdig. Jag skulle garanterat sit sitta bänkad med chipsskåle­n fra framför teven.

När vi ändå är i gång,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? FÖRVÅNAD.
FÖRVÅNAD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden