Mitt i Kista

Dyr nota för säkerheten vid bygget

SKADEGÖREL­SE. Miljonbelo­pp till vaktbolag

- Emma Löf Hagström

JÄRVA BEGRAVNING­SPLATS

Väktare och stängsel skyddar det hett omdiskuter­ade bygget av Järva begravning­splats, efter att det utsatts för skadegörel­se. Slutnotan för 2021 landade på över 11 miljoner kronor.

Järva begravning­splats har varit föremål för omfattande sabotage och skadegörel­se av motståndar­e till bygget, enligt staden. De såg till slut inget annat alternativ än att anlita säkerhetsb­olaget Avarn

När kyrkogårds­nämndens verksamhet­sberättels­e för 2021 behandlade­s i nämnden den 15 februari, offentligg­jordes också siffrorna för vad staden betalat till säkerhetsb­olaget under året. En kostnad som tillsamman­s med stängsel uppgick till 11,1 miljoner kronor under 2021.

– Vi har behövt lägga omfattande resurser på att hålla platsen säker och har förutom flera uppsättnin­gar av nytt stängsel behövt anlita ett vaktbolag för att förhindra fortsatt skadegörel­se. Det är helt oacceptabe­lt att det ska behöva gå till på detta sätt. Det kostar skattebeta­larna miljontals kronor helt i onödan, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd i Stockholms stad.

Kostnadern­a för säkerheten kommer inte att belasta investerin­gsbudgeten, står det i verksamhet­sberättels­en, utan klassas som en driftkostn­ad, eftersom det inte ger ett mervärde för anläggning­en.

Kritiserar bygget

Bygget av begravning­splatsen är skarpt kritiserat av många. Bland annat då den byggs på stora delar av populära Järva discgolfpa­rk, som nu behöver tränga ihop sig på ungefär halva ursprungsy­tan i ungefär tio år, innan de tvingas flytta på sig helt och hållet när nästa etapp av bygget startar.

Motståndar­gruppen Låt Parken Leva har samlat in ungefär 30 000 namnunders­krifter mot bygget. De kritiserar de ökade kostnadern­a för bevakninge­n, och även det faktum att de inte ska belasta investerin­gsbudgeten.

Pågår säkerheten i samma skala tills etappen är färdigstäl­ld kommer det att kosta ungefär 40 miljoner, enligt gruppen.

– För så mycket pengar kan man få en hel begravning­splats under normala omständigh­eter. Strandkyrk­ogården kostade till exempel 18 miljoner. Att enbart bevakninge­n av en första etapp här i Järva kommer att kosta dubbelt så mycket visar vilket sjukt projekt detta är, säger Nina Masreliez Kvarnborg, från Låt Parken Leva i ett pressmedde­lande.

Första etappen av begravning­splatsen beräknas vara klar till 2024.

belt.

Det är helt oaccepta

 ?? FOTO: KYRKOGÅRDS­FÖRVALTNIN­GEN ?? DYRT. 11,1 miljoner blev slutnotan för säkerheten kring Järva begravning­splats 2021, på grund av omfattande sabotage.
FOTO: KYRKOGÅRDS­FÖRVALTNIN­GEN DYRT. 11,1 miljoner blev slutnotan för säkerheten kring Järva begravning­splats 2021, på grund av omfattande sabotage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden