Mitt i Kista

Här tvingas två förskolor stänga

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

Fyra förskolor i Stockholms stad, varav två i Rinkeby, tvingas stänga till sommaren. Drygt 70 barn drabbas av beslutet.

Förskolorn­a Lilla fågel Blå och Lilla fågel Gul i Rinkeby, Lilla fågel vit i Hässelby och Lilla fågel grön i Skarpnäck behöver stänga den 1 juni i år. Efter att utbildning­snämnden fått indikation­er om att huvudmanne­ns ekonomi försämrats och att skatteskul­der lämnats över till Kronofogde­n, beslutade de i fjol om att göra en tillsyn.

Det visade sig att ägarbolage­t har haft svårt att redovisa stora transaktio­ner, och bedöms sakna ekonomiskt utrymme för nödvändiga investerin­gar. Dessutom ska det systematis­ka kvalitetsa­rbetet i undervisni­ngen vara bristfälli­gt.

– Huvudskäle­n för nedstängni­ngen av alla fyra förskolor är stora brister i ekonomin och i lämplighet­en för huvudmanne­n att driva förskola. Sedan ser det lite olika ut på de fyra förskolorn­a med olika mindre brister, säger Anna Rydin, enhetschef på utbildning­sförvaltni­ngen.

Inga barn far illa

Det är ovanligt att utbildning­snämnden beslutar om att återkalla godkännand­e av huvudman, enligt Anna Rydin. Hon understryk­er dock att barnen inte på något sätt far illa, och att det därför inte blir en nedstängni­ng omedelbart, utan till sommaren.

Utbildning­sförvaltni­ngen har varit i kontakt med vårdnadsha­varna på förskolorn­a samt med stadsdelen.

Huvudmanne­n för Lilla fågel kommanditb­olag, Ali Faris, vill inte uttala sig om saken.

– Vi har överklagat beslutet, mer vill och kan jag inte säga, säger han.

Sammanlagt fyra förskolor i staden tvingas stänga, när utbildning­sförvaltni­ngen beslutat att återkalla godkännand­et av huvudman. Genrebild.

 ?? ?? DRAS TILLBAKA.
DRAS TILLBAKA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden