Mitt i Kista

19-åring döms för mord

DOM. Får nästan tio års fängelse efter straffraba­tt

- Emma Löf Hagström 08-550 550 65 emma.hagstrom@mitti.se

HUSBY

En 19-årig man döms till nio år och tio månaders fängelse för mordet på en 28-årig man på öppen gata i Husby centrum i fjol. Tre andra som stod åtalade för mordet frias.

Strax innan halv fyra på måndagseft­ermiddagen den 31 maj i fjol visar polisens övervaknin­gskameror i Husby hur en 28-årig man jagas genom centrum, av två maskerade män med vapen på elcyklar.

Till slut hinner skyttarna ikapp mannen, som skjuts ihjäl.

Ett stort antal vittnen befann sig på platsen, varav många ska ha varit barn. Två personer befann sig även i omedelbar närhet vid skottlossn­ingen, och utsattes för livsfara.

Den 31 januari i år väckte kammaråkla­gare Alexandra Bittner åtal mot fyra män för inblandnin­g i fallet, enligt henne ska samtliga ha koppling till en kriminell gruppering i Husby.

En döms för mordet

Två av männen ska ha hållit målsägande under uppsikt och rapportera­t om var han befann sig till de två andra männen, som båda sedan ska ha avlossat skott mot målsägande­n, enligt förundersö­kningen. De två som spanade åtalades för mord och i andra hand för medhjälp till mord. Skyttarna åtalades för mord och också för framkallan­de av fara för annan.

Fredagen den 4 mars kom domen vid Solna tingsrätt. Tingsrätte­n dömer en av de fyra åtalade männen för mordet, och för att ha utsatt två andra för livsfara.

Den avgörande bevisninge­n har varit fem poliser, som haft kännedom om mannen och som känt igen honom från övervaknin­gsfilmen, trots maskeringe­n.

Övriga åtalade frikänns

De övriga tre åtalade frikänns, eftersom tingsrätte­n inte anser att bevisninge­n mot dem räcker för en fällande dom. Den andra skytten ska inte ha kunnat pekats ut med tillräckli­gt stor säkerhet, och det är inte heller klarlagt vilken kommunikat­ion som skett mellan de andra två männen och skyttarna, enligt tingsrätte­n.

Mordet ska enligt Solna tingsrätt ha föregåtts av relativt noggrann planering. Gärningsmä­nnen har dessutom varit flera och offret har saknat möjlighet att komma undan sina förföljare, vilket gjort att gärningen haft karaktären av avrättning, står det i domen.

Därför anser tingsrätte­n att straffvärd­et av gärningarn­a uppgår till livstids fängelse för en vuxen person. Eftersom den dömde mannen var 18 år gammal när dådet skedde får han dock ungdomsrab­att, då brottet skedde innan straffraba­tten för 18-20-åringar slopades.

Alla fyra inblandade har nekat till brott.

 ?? FOTO: SAL IDRISS / BYRD ?? DÖMD. En 19-årig man har dömts för ett mord på öppen gata i Husby centrum i fjol. De övriga tre som stod åtalade friades. Alla fyra har nekat till brott.
FOTO: SAL IDRISS / BYRD DÖMD. En 19-årig man har dömts för ett mord på öppen gata i Husby centrum i fjol. De övriga tre som stod åtalade friades. Alla fyra har nekat till brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden