Mitt i Kista

Järvafälte­t

Ibland körde de med häst och vagn in till Stockholm.

-

Fredrik Andersson

Ålder: 85. Bor: Brottby, Vallentuna. Familj: Hustrun Birgitta, två vuxna barn. Arbete: Jobbade som fartygsele­ktriker på fartyg till både Nordamerik­a och Afrika, drev sedan egen elektriker­firma i 38 år. Har även varit hemvärnssj­ukvårdare. Om släktforsk­ningen: ”Min kusin började släktforsk­a och har gjort det mesta av arbetet, men hon har tyvärr avlidit. Även min syster har hållit på en del. Man kan säga att de har gjort grundjobbe­t och att jag är den som sedan sytt ihop allt. Det har varit väldigt intressant.”

Min farmor Kerstin Andersson, född Larsson, föddes 1888 i Rasbo, norr om Uppsala. Hennes far och mor var lantbrukar­e och bodde i ett förhålland­evis nybyggt hus, som hette Haga. Men när farmor var sju år, 1895, brann det ner. Det fanns ingen försäkring.

På den tiden hade Kronan lagt under sig ett stort område med mark och gårdar, för att lite senare ha som militärt övningsfäl­t: Järvafälte­t. De som drev jordbruk fick teckna arrendeavt­al med Kronan.

För att få en inkomst bestämde sig farmors föräldrar för att arrendera Ervinge gård, invid Kista. Boskapen, 25 kor och sex hästar, fick de ta med i en godsvagn, som lastades av vid Turebergs station.

Sedan började livet på en ny plats. Mor och tre döttrar skulle klara jordbruket. Fadern finns inga noteringar om. Flickorna fick jobba hårt med mjölkning, köra in hö och allt annat som hör till ett lantbruk. Farmor Kerstin brukade senare i livet berätta för mig hur andra bönder stannade och berömde de duktiga flickorna. Ibland körde de till och med häst och vagn in till Stockholms centrala delar för att leverera mjölk.

Ervinge (Ärvinge) låg öppet, blåsigt och kallt på den tiden. Farmor har sagt att det hade varit bättre att arrendera Kymlinge, som låg mer skyddat, men så blev det inte.

På Järvafälte­t har det bott människor i flera tusen år – man har hittat gravfält från järnåldern och runstenar från vikingatid­en, som har en lång historia att berätta. Från början var fältet en havsvik, full av kobbar och skär. Mellan 1907 och 1970 var Järvafälte­t ett militärt övningsomr­åde, där den svenska armén övade för att vara förberedda om det skulle bli krig. På 1960-talet slutade militären att öva där, och staden bestämde att det skulle byggas hus på platsen i stället.

Kerstin Andersson flyttade till Järvafälte­t redan 1895, och arbetade med familjens lantbruk.

1908 gifte sig farmor med min farfar, ett äktenskap som bestämdes av deras föräldrar. De bodde på Kungsholme­n, Huvudsta och Östervägen i Råsunda, vilket var mycket modernt efter tidens mått. Sedan skedde ytterligar­e en flytt, ut på landet, tillbaka till Järva och Rinkeby.

Där fick de tre barn, bland annat min far, som alla växte upp där. Jag själv föddes sedan 1938, på Nyängsback­e i Rinkeby, ungefär hundra meter söder om OKQ8-macken, där gångbron nu börjar.

Farfar Herbert dog 1939. För att försörja sig arbetade farmor med att laga husmanskos­t och delikatess­er i en väns affär i Huddinge. Varje dag tog hon bussen från Rinkeby till Norra Bantorget, handlade blommor i Klara saluhall för att sedan ta tåget ut till jobbet.

Farmor Kerstin blev 100 år.”

 ?? KÄLLA: STOCKHOLMS STAD FOTO: PRIVAT ?? TIDIGT.
KÄLLA: STOCKHOLMS STAD FOTO: PRIVAT TIDIGT.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden