Mitt i Kista

Första vanliga ramadan sedan 2019

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@mitti.se

I början av april påbörjas den heliga fastemånad­en ramadan. I år kan moskéerna för första gången sedan 2019 hålla öppet som vanligt för bön, efter att restriktio­nerna lättat.

På Rinkeby Islamiska Kulturcent­er har förberedel­serna infor ramadan pågått länge, berättar Hussein Farah, moskéns imam.

– Vi är så lättade och glada över att vi kan vara tillsamman­s under ramadan igen. Äntligen! Folk har verkligen väntat och längtat efter det här, säger han.

De två senaste åren har varit tunga.

– Det var stängt helt och hållet under ramadan, folk tvingades isolera sig hemma med familjen. Det fanns ingen samlingspl­ats för bön, inget alls. Det är som att folk får komma ut från ett fängelse nu, säger han, och fortsätter:

– Pandemin drabbade även våra områden hårt i början. Det är många äldre som var med förr, som inte är med oss längre i dag. Det har varit väldigt jobbigt för många.

Färre soltimmar

Eftersom den muslimska kalendern följer månåret förskjuts månaden ramadan varje år, vilket innebär att den kan infalla under olika årstider.

De senaste åren har ramadan varit under de ljusare månaderna, och eftersom de muslimer som deltar i ramadan vanligtvis fastar från soluppgång till solnedgång, har det varit påfrestand­e för vissa, berättar Hussein Farah.

– Under en tid har ramadan infallit på sommaren och under väldigt ljusa månader, men nu blir det lite färre ljusa timmar, vilket många är extra glada över, säger han.

Ramadan avslutas med högtiden eid, en stor fest.

– Man firar på olika sätt. Vi kommer bland annat samlas på stora fotbollspl­anen bakom Rinkebysko­lan. Man ses allihopa, umgås, alla är glada. Det kommer bli väldigt speciellt i år, säger Hussein Farah.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HUSSEIN FARAH, imam på Islamiska Kulturcent­er i Rinkeby.
FOTO: PRIVAT HUSSEIN FARAH, imam på Islamiska Kulturcent­er i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden