Mitt i Kista

Polisen lyfter civilas insatser för lugn

- Emma Löf Hagström

Det var först relativt lugnt i Rinkeby när en koranbränn­ing skulle genomföras på långfredag­en. Men i slutet av sammankoms­ten uppstod tumult. Totalt greps åtta personer.

Mellan klockan 11 och 15 på långfredag­en den 15 april hade Rasmus Paludan, partiledar­e för det danska högerextre­ma partiet Stram kurs, fått tillstånd av polisen att hålla en så kallad allmän sammankoms­t på torget i

Rinkeby, där han planerade en koranbränn­ing.

Dagen innan hade Paludan planerat en sådan aktion i Linköping, som inte blev av. Dock uppstod våldsamma upplopp, då många samlats för att protestera. I Rinkeby ville civilsamhä­llet, som ungdomar, nattvandra­re, mammor och representa­nter från moskéerna förhindra ett liknande förlopp, berättar Rinkebypro­filen Hagi Farah. Därför samlades många på torsdagskv­ällen, för att lägga upp en strategi för hur man skulle agera på fredagen.

– Vi ville göra allt vi bara kunde för att förhindra våldsamhet­er i Rinkeby, det var fint, flera ungdomar hjälpte till att sprida budskapet, säger han.

Beröm av polisen Inlednings­vis var sammankoms­ten lugn, enligt polisen. När den pågått i tre timmar fick den dock avbrytas, då ”fler personer kommit till platsen och opinionsyt­tringarna eskalerat med stenkastni­ng”, skriver polisen på sin hemsida.

Totalt greps åtta personer för bland annat våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.

– Vi har sett många goda exempel på civilkurag­e hos de boende i området. De har bland annat ingripit och pratat personer till rätta. Deras insatser och andra initiativ som tagits i området, har varit till stor hjälp för den här polisinsat­sen, säger Anders Rissel, biträdande chef polisområd­e Stockholm nord, i ett pressmedde­lande.

Han skriver vidare att den stenkastni­ng och våld som skedde nu ska utredas.

 ?? GENREFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? INSATS. Civilsamhä­llet bidrog till att försöka bibehålla lugnet i Rinkeby.
GENREFOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN INSATS. Civilsamhä­llet bidrog till att försöka bibehålla lugnet i Rinkeby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden