Mitt i Kista

S-politiker: Vi jobbar mot rasism varje dag

-

Bilden som sprids av partiet Nyans, att de etablerade partierna har svikit minoritets­grupper i förorterna, den delas inte alls av Serkan Köse (S), riksdagsma­n och kommunpoli­tiker uppvuxen i norra Botkyrka.

– Politik handlar ofta om att hantera folks missnöje. Man möter många åsikter från olika grupper om att det finns ”hyckleri” och orättvisor. Det finns alltid de som tycker att de har ensamrätt på en fråga och att alla andra partier är dåliga.

– För mig är det självklart att lyssna på människor och försöka göra generella förändring­ar som gynnar de flesta, inte bara en viss grupp, säger Serkan Köse.

Han tycker inte att muslimer i Sverige eller de som har kommit som flyktingar från andra krig har skäl att känna sig negativt särbehandl­ade.

– Det är klart jag möter den åsikten, men då undrar jag: På vilket sätt? Vi har i Sverige en stark diskrimine­ringslagst­iftning. Vi har moskéer och till och med böneutrop här i Botkyrka Och 2015–2016 tog Sverige emot 160 000 människor, flest i Europa. De flesta kom från Mellanöste­rn.

Sverige har alltid tagit ansvar, framhåller Serkan Köse: När chilenarna kom, när bosnierna kom, när kurderna och syrierna kom.

– Att säga att vi gör mer för ukrainarna än för de andra, det behöver nyanseras

Att ett parti som Nyans ger sig in i politiken ökar bara på polariseri­ngen, anser han.

– Det är klart det finns rasism i samhället och det jobbar vi mot varje dag, säger Serkan Köse.

– Men vi behöver också diskutera hedersvåld, tjejer som inte får röra sig fritt utan att någon bror håller koll. Hur löser vi det om vi bara pratar om ”min kultur, min religion” och att ”jag ska få leva som jag vill”? Hur ska vi då kunna skapa sammanhåll­ning över kulturgrän­serna? undrar han.

 ?? FOTO: RIKSDAGEN ?? SERKAN KÖSE (S). ”Ett sånt parti bidrar bara till ökad polariseri­ng”, menar Serkan Köse, S-politiker från Botkyrka.
FOTO: RIKSDAGEN SERKAN KÖSE (S). ”Ett sånt parti bidrar bara till ökad polariseri­ng”, menar Serkan Köse, S-politiker från Botkyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden