Mitt i Kista

Så preppar du – för husdjurens skull

NÖDLÄGE. Att tänka på vid en större kris

- Love Lind

Skogsbrand, översvämni­ng, strömavbro­tt, vattenbris­t. En kris kan komma plötsligt, och då gäller det att vara förberedd hemma. Men vet du hur du preppar även för ditt husdjur?

Eva Ladberg är agronom och utbildning­skonsulent på Svenska Blå Stjärnan, som är en frivilligo­rganisatio­n med samhällets uppdrag att ta hand om lantbruket­s djur vid kriser. De utbildar även kring hur man på bästa sätt tar hand om sitt husdjur vid en kris eller katastrof.

– Mitt första råd är att läsa på om sitt eget husdjur. Vad behöver det, det vill säga, vad måste det ha för att överleva? Jag är inte expert på alla djur, men det skiljer sig ju lite mellan låt säga en labrador, som jag själv har, och en orm.

Precis som att vi människor bör ha extra mat, vatten och medicin hemma, så gäller samma för djuren.

– Man kan skala upp lite, ha lite extra djurfoder, så det aldrig tar slut. Mediciner kan vara bra att tänka på, till exempel om man har en gammal hund hemma som går på smärtstill­ande så kan det vara lämpligt att ha lite extra, säger Eva Ladberg.

Skriv ner telefonnum­mer

Tillgången till informatio­n och möjlighete­n att nå andra efter hjälp är lika viktig, menar hon.

– Vid alla kriser bör man ha en radio som går på batteri, och extra batterier hemma. Skriv ner viktiga telefonnum­mer till veterinär, räddningst­jänst eller andra du kan behöva nå. Ifall internet inte fungerar så kan du inte söka efter detta.

– Och om inga telefoner funkar, fundera på vem du kan vända dig till vid en kris.

Värme – och kyla

Olika husdjur har olika behov, till exempel är reptiler beroende av värme.

– Om strömmen går och det är kallt ute så kanske man får göra upp en eld och värma en sten som man kan lägga i en socka, som ens djur kan värma sig på.

– Man kan också lägga sina ormar i örngott, och lägga innanför tröjan. Många typer av ormar gillar att gömma sig under stenar eller i hålor och är därmed vana att kura ihop sig. Även gnagare kan man bädda ner ordentligt, de har inga problem med det.

– En fågel eller ödla är svårare att stoppa i en tröja, så där kan man behöva tänka till lite.

Att alltid ha några petflaskor med vatten i frysen är klokt.

– Vid en värmebölja eller om strömmen går så kan man ta fram dem och lägga i en socka, så kan djuret få lagom svalka om det behöver, säger Eva Ladberg.

Var mentalt förberedd

Vid en större och mer omfattande kris gäller det att också vara mentalt förberedd.

– Tänk igenom vad du gör med dina husdjur om du måste lämna ditt hem. I ett skyddsrum får man inte ha djur, så då behöver man ta ett beslut kring hur man hanterar det.

– Kan du lämna bort djuret till någon som bor mer avskilt på landet? Vem vänder du dig till ifall du måste avliva? Mitt råd är att ha en ordentlig plan, för att djuren ska slippa lida.

Mitt råd är att ha en ordentlig plan, för att djuren ska slippa lida.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? AGRONOM. Eva Ladberg på Svenska Blå Stjärnan har ankor, höns och två labradorer hemma.
FOTO: PRIVAT AGRONOM. Eva Ladberg på Svenska Blå Stjärnan har ankor, höns och två labradorer hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden