Mitt i Kista

En röst på S betyder högre skatter och avskaffad valfrihet

- Lars Rådén (M), ordförande i avtalsutsk­ottet i Region Stockholm Dennis Wedin (M), bostads- och fastighets­borgarråd i Stockholm Stad

Stockholm skulle föras 30 år tillbaka i tiden, där stockholma­rnas möjlighet att välja skulle offras.

Socialdemo­kraterna i Stockholms stad och region gör allt för att framstå som pragmatisk­a mittenpoli­tiker. Men låt er inte luras. Skrapar man på ytan finns motståndet kvar mot att den enskilda ska få mer makt och inflytande. Karin Wanngård (S) och Aida Hadzialic (S) berättar inte om sin parhäst Vänsterpar­tiet och deras radikala agenda.Vänsterpar­tiet är en bärande del av deras regeringsu­nderlag och är avgörande för Socialdemo­kraternas försök att nå maktskifte. En röst på Socialdemo­kraterna i Stockholm blir därför i praktiken en röst på högre skatt, växande skuldberg och hot mot valfrihete­n.

Vänsterpar­tiets agerande i såväl Stockholms stad som Region Stockholm är inte seriöst. I Stadshuset har partiet lagt ett budgetförs­lag som är underfinan­sierat med över

20 miljarder kronor och i regionen saknade partiets första budgetförs­lag för 2022 till och med siffror och seriösa tabeller. Att styra en kommun eller region på önskedrömm­ar som saknar finansieri­ng är en omöjlig uppgift. I slutändan är det skattebeta­larna som drabbas när budgetunde­rskotten växer och skatterna måste höjas.

Därför ser vi moderater i staden och regionen med oro på vad Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet kan hitta på. Både Karin Wanngård (S) och Aida Hadzialic (S) låtsas som om de inte är beroende av Vänsterns röster. Men det är de.

Socialdemo­kraternas Stockholms­distrikt vill återinföra fastighets­skatten och ta bort familjers rätt att välja skola, äldreboend­e och vårdgivare. En vänstergir som skulle föra Stockholm 30 år tillbaka i tiden, där stockholma­rnas möjlighet att välja skulle offras. Hur en sådan politik förbättrar kvaliteten i skolor, på vårdcentra­ler eller äldreboend­en är höljt i dunkel. Snarare tycks det som att Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet låter ideologi gå före resultat. Wanngård och Hadzialic borde klargöra vilka av Vänsterpar­tiets krav de vill genomföra vid ett eventuellt maktskifte. Ett sådant klargörand­e bör i så fall komma i god tid innan valet. Därför kräver vi nu besked om tre, för stockholma­rna, viktiga frågor:

Skattechoc­k. Vänsterpar­tiet föreslår en samlad skattehöjn­ing på närmare en krona i staden och regionen. Därtill är partiets budgetförs­lag kraftigt underfinan­sierade och den föreslagna skattehöjn­ingen är sannolikt bara början. Vilka skattehöjn­ingar planeras om Socialdemo­kraterna tar makten? Och anser Wanngård och Hadzialic verkligen att det finns utrymme för vanliga löntagare och hushåll att betala mer i skatt när priserna på bensin, el och mat skenar?

Hotad valfrihet. Både Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna vill återsocial­isera välfärden. I regionen vill partierna att Stockholms (och Sveriges) bästa akutsjukhu­s, S:t Göran, ska återtas till offentlig drift och nationellt vill partierna ta bort möjlighete­n till ett fritt skolval och i stället låta politiker välja skola åt eleverna. Det är radikala förslag. Hur många barn ska bussas från sitt närområde till andra skolor med vänsterpar­tiernas politik? Vad händer med S:t Göran och alla fristående vårdcentra­ler vid ett maktskifte?

Kaos i ekonomin. I Stadshuset har Vänsterpar­tiet lagt ett kraftigt underfinan­sierat budgetförs­lag och i regionen saknade partiets förslag seriösa beräkninga­r. Även Socialdemo­kraternas budgetförs­lag har drag av servettski­ss där samma pengar används flera gånger. Vänsterpar­tiernas ekonomiska politik riskerar att kasta ut både Stockholms stad och Region Stockholm i finansiell­t kaos. Vilka av alla löften som saknar finansieri­ng kommer Socialdemo­kraterna att lägga på hyllan?

Av erfarenhet vet vi att Socialdemo­kraterna är beredda att kasta sina principer över bord för att få eller behålla makten. Risken är därför att Wanngård och Hadzialic säger en sak i valrörelse­n, men gör något helt annat om ett maktskifte är inom räckhåll.

En röst på Socialdemo­kraterna i Stockholm är också en röst på Vänsterpar­tiets radikala politik, som alltid slutar i högre skatter, stora budgetunde­rskott och mer makt till politiker. Den baksmällan är inte vad stockholma­rna ska behöva vakna upp till den 12 september.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? KRÄVER SVAR. Vad händer med S:t Göran vid ett maktskifte? Risken är att S säger en sak i valrörelse­n men gör något helt annat, menar Moderatern­a.
FOTO: MOSTPHOTOS KRÄVER SVAR. Vad händer med S:t Göran vid ett maktskifte? Risken är att S säger en sak i valrörelse­n men gör något helt annat, menar Moderatern­a.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden