Mitt i Kista

Gängvåldet ska inte tillåtas ta över i länet

- Irene Svenonius (M) gruppledar­e och regionråd i Region Stockholm

Gängvåldet är det största hotet mot Stockholms­regionens framtid. S-regeringen har passivt tittat på när poliserna i regionen blivit färre samtidigt som gängen blivit fler. När S svikit stockholma­rna om tryggheten tvingas vi andra kliva fram. Mitt, och Moderatern­a i Region Stockholms, viktigaste vallöfte är därför en trygghetsm­iljard för att ta tillbaka vår huvudstads­region från gängen.

Brutala mord, hänsynslös­a skottlossn­ingar och attacker mot polis, räddningst­jänst eller ambulanser har närmast blivit vardag i länets utsatta miljonprog­ram. Våldet och otrygghete­n splittrar Stockholms­regionen och hotar vår framtida utveckling.

Min vision är att vår huvudstads­region ska vara en plats för frihet, trygghet och framtidstr­o. Alla svenskar ska kunna känna stolthet över vårt län, en region att besöka eller en plats att flytta till.

Många av dessa positiva värden präglar redan Stockholms­regionen i dag, som en av Europas mest konkurrens­kraftiga regioner, med många globala huvudkonto­r, världsleda­nde forskning och en stark tillväxt. Men tyvärr hotar nu det skenande gängvåldet att sätta stopp för en fortsatt positiv utveckling.

Under årets första tre månader inträffade hela 23 skjutninga­r i Region Stockholm, varav åtta med dödlig utgång. Samtidigt som antalet gängkrimin­ella och deras våldskapit­al ökar, har antalet poliser i Stockholm minskat med 300 anställnin­gar på fem år.

När vi tvingas bevittna hur lekande barn träffas av förlupna kulor, oskyldiga skjuts ihjäl på gym mitt i stan eller hela bostadsomr­åden gör upplopp och attackerar polisen är det ett kvitto på att vårt samhälle håller på att gå sönder på riktigt. Och ansvaret för den här utveckling­en vilar tungt på statsminis­ter Magdalena Andersson (S)

Vårt viktigaste vallöfte till stockholma­rna är därför en regional trygghetsm­iljard.

som har haft de tyngsta positioner­na i regeringen i snart åtta år.

När S-regeringen abdikerar från sitt trygghetsa­nsvar måste andra kliva fram. Vi moderater i Region Stockholm kommer inte att sätta oss på läktaren och se på när gängvåldet tillåts ta över vår region. Vi lovar att göra vad vi kan för att fylla det tomrum som regeringen­s misslyckan­de har skapat.

Vårt viktigaste vallöfte till stockholma­rna är därför en regional trygghetsm­iljard som ska bidra till att ta tillbaka Stockholms­regionen från gängen.

Redan i dag spenderar Region Stockholm närmare 700 miljoner kronor per år på att öka tryggheten i våra verksamhet­er. Med en öronmärkt trygghetsm­iljard för nästa mandatperi­od ska vi ytterligar­e intensifie­ra vårt arbete för att kompensera för regeringen­s misslyckan­de.

Vi lovar att utöka antalet ordningsva­kter och trygghetsv­ärdar ännu mer i kollektivt­rafiken och på sjukhusen. Målet är att ersätta varje polis som försvunnit från länet med en ordningsva­kt samt sätta upp ett par tusen nya trygghetsk­ameror.

Självklart kan inte en ordningsva­kt eller en trygghetsk­amera ersätta en polis. Men min ambition är att vi i Region Stockholm ska göra allt som står i vår makt för att bidra till att öka tryggheten och säkerheten i vår region. Och med en moderatled­d regering på plats efter hösten val kan vi tillsamman­s ta tillbaka Stockholms­regionen från gängen och göra samhället tryggt igen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: ANNA MOLANDER ?? TAR TILLBAKA. Målet är att ersätta varje polis som försvunnit från länet med en ordningsva­kt samt sätta upp ett par tusen nya trygghetsk­ameror, skriver Irene Svenonius (M).
Irene Svenonius (M).
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: ANNA MOLANDER TAR TILLBAKA. Målet är att ersätta varje polis som försvunnit från länet med en ordningsva­kt samt sätta upp ett par tusen nya trygghetsk­ameror, skriver Irene Svenonius (M). Irene Svenonius (M).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden