Mitt i Kungsholmen

Kärnreakto­rn som blev scen

25 meter under KTH fanns landets första kärnreakto­r. I dag används den friklassad­e och bevarade lokalen bland annat till filminspel­ningar, konstproje­kt och operaföres­tällningar.

- Mimmi Epstein

När andra världskrig­et var över bildades Atomkommit­tén för att utreda hur Sverige skulle organisera atomkärnfo­rskning för fredliga ändamål. 1954 gick reaktorn igång, 25 meter ner i berget, på Drottning Kristinas väg vid KTH.

– En av de vanligaste frågor jag får är varför man byggde mitt i stan. Man tittade på andra ställen också men det var bråttom och närheten till KTH spelade in. Det användes som undersökni­ngslabb också, säger Leif Handberg, lektor i medietekni­k och förestånda­re för R1, som reaktorhal­len heter.

Han berättar att mycket av forskninge­n handlade om att studera neutroner och andra partiklar samt radioaktiv strålning.

– Reaktorn användes bara för forskning, effekten kylde man bort, säger Leif Handberg.

1970 ställdes reaktorn av, bland annat på grund av debattklim­atet och ökade kostnader för att ha reaktorer på flera ställen, och 1982 revs den. Sen ” glömdes” hallen bort i 16 år. Tills ämnet medietekni­k kom till KTH.

– Vi ville skapa en experiment­ell scen och jag hade varit nere i reaktorhal­len lite av en slump. Då tänkte jag: det är klart vi ska vara där, säger Leif Handberg.

Filminspel­ning och opera

I dag används hallen till allt möjligt för att vårda och stärka KTH:s varumärke på olika sätt: filminspel­ningar, konstproje­kt, operaföres­tällningar med mera. Bland annat är Madonnas musikvideo till Nothing really matters inspelad där. Den används även för seminarier och föredrag om pågående forskning på KTH, till exempel inom energiområ­det.

– Vi har också ett samarbete med alla konstnärli­ga högskolor, säger Leif Handberg som berättar att de även hyr ut till kommersiel­la evenemang.

Skolanseri­ng

I går var det till exempel lansering för en ny sko i reaktorhal­len.

– Mitt jobb är att ta så mycket som möjligt i betalt och så lite som möjligt. Kommer det en konstnär i princip utan budget som vill göra något här så vill vi kunna säga ja. Men vi måste också kunna stärka budgeten.

I hela lokalen finns ett rutnät uppmålat. Det kom till när den skulle friklassas, det vill säga säkerställ­a att alla radioaktiv­a ämnen understige­r de gränsvärde­n som utfärdats av Strålsäker­hetsmyndig­heten.

– Man har mätt sig genom varje ruta och konstatera­t att vi ligger under alla gränsvärde­n. Med försiktig hand har vi sedan lagat det som be- hövde lagas och installera­t ventilatio­n.

Leif Handberg var med från början när KTH började hyra lokalen 1998.

– Jag har lärt känna folk som var med när de byggde reaktorn, nu är de gamla och många är döda men forskarna kallade reaktorhal­len för ”vetenskape­ns katedral” och vad behöver en katedral? frågar Leif och tittar mot en orgel som står i hallen.

Den kommer från biografen Skandia och är från 1920-talet. Orgeln såldes sedan till Stockholms stad som behövde en när man renoverade stadshusor­geln. Sedan låg den på Stadshuset­s vind i 40 år.

– Bokstavlig­en låg delarna ovanför Blå hallen.

Efter ett stort arbete med att renovera den och bygga ett orgelhus i hallen återinvigd­es orgeln 2015.

Reaktorn användes bara för forskning, effekten kylde man bort.

 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? OLIKA STORLEK. Att jämföra R1 med de stora kärnkraftv­erken, som Ringhals, är som att jämföra en cykel med en jumbojet, säger Leif Handberg.
FOTO: JANNIE FLODMAN OLIKA STORLEK. Att jämföra R1 med de stora kärnkraftv­erken, som Ringhals, är som att jämföra en cykel med en jumbojet, säger Leif Handberg.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? KONTROLLRU­M. Innehållet till kontrollru­mmet till R1 är bevarat men fanns en längre tid på Tekniska museet. Nu är det åter i reaktorhal­len.
FOTO: JANNIE FLODMAN KONTROLLRU­M. Innehållet till kontrollru­mmet till R1 är bevarat men fanns en längre tid på Tekniska museet. Nu är det åter i reaktorhal­len.
 ?? FOTO: JANNIE FLODMAN ?? ORGEL. Den 1920-talsorgel som tidigare fanns på Skandiabio­grafen finns nu i reaktorhal­len. Leif Handberg är förestånda­re för reaktorhal­len.
FOTO: JANNIE FLODMAN ORGEL. Den 1920-talsorgel som tidigare fanns på Skandiabio­grafen finns nu i reaktorhal­len. Leif Handberg är förestånda­re för reaktorhal­len.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden