Mitt i Kungsholmen

Klart: Villan från 1700talet blir hyresrätte­r

I snart sex år har huset stått tomt. Men nu är planen som ska förvandla den exklusiva 1700-talshuset i Mariedal till privatbost­äder på väg att lossna.

- Johann Bernövall

2012 flyttade sällskapet Länkarna, en nykterhets- och kamratstöd­jarorganis­ation, ut ur det vackra huset i Mariedal på norra Kungsholme­n. Sänkta bidrag från staden var anledninge­n.

– Jag har hört att någon vill göra huset till en konferensa­nläggning. Bara det inte blir en reklambyrå som flyttar in. Det vore synd, sa Länkarnas Göran Olsson till DN då.

Någon konferensa­nläggning blev det aldrig. Däre- mot var fastighets­ägarna, kommunalt ägda Stadsholme­n, tidiga med att berätta att de ville bygga två bostäder i huset. Det handlar om hyresrätte­r, som då ingår i den kommunala bostadskön. I slutet av 2014 var en rimlig tidsplan, sa man till Vårt Kungsholme­n 2013.

Sedan dess har ingenting hänt. Men planen består.

– Planen som funnits hela tiden från vår sida är ett par bostäder och en eller ett par kommersiel­la lokaler. Eftersom det kräver förändring i detaljplan så har vi valt att vara en del av det stora Stadshagen-projektet, säger Stadsholme­ns förvaltnin­gschef Fredrik Juhnell.

Det har tagit väldigt lång tid. Varför väljer ni att vara en del av en större detaljplan som Stadshagen?

– Jag är rätt övertygad om att det tagit ännu längre tid om vi drivit frågan själva med en egen detaljplan, säger han.

Den segdragna processen ser ut att närma sig målgång, då den om allt går enligt plan ska klubbas igenom i stadsbyggn­adsnämnden i vår och ungefär tre månader senare i kommunfull­mäktige. Den som vill bo i en av stadens lummigaste miljöer kan alltså så sakteliga börja vädra morgonluft.

Vad som händer med det sommarkafé som bedrivits i husets annex de senaste somrarna är i dagsläget oklart.

 ??  ??
 ??  ?? DRÖMKÅKEN? Det vackra 1700-talshuset Mariedal inhyste tidigare föreningen Länkarna.
DRÖMKÅKEN? Det vackra 1700-talshuset Mariedal inhyste tidigare föreningen Länkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden