Mitt i Kungsholmen

Experttips­en: Så skyddar du hunden från köldknäppe­n

Kylan håller Stockholm i ett järngrepp. Men hunden måste självklart rastas ändå. Så här skyddar du din jycke mot köldskador.

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Extremkyla­n håller Stockholm i hårt grepp och alla människor pälsar på sig ordentligt. Men glöm inte att de som redan har päls också kan behöva skydd mot kylan.

Sandra Göransson, chefveteri­när på AniCura Sverige i Bagarmosse­n, har några tips på hur man tar hand om sin fyrbenta vän när det blir minusgrade­r.

Det första steget är att ta hänsyn till vilken hund man har, en del är väl rustade för vintern som polarhunda­r och andra med tjock päls, dessa tycker oftast det är skönt med kallare klimat.

Men hundar som helt sak- nar, eller har tunn, päls kan i sin tur vara betydligt mer känsliga för kyla. Oavsett väderlek måste hunden bli rastad och få röra på sig, men om det är riktigt kallt ute kan man sätta på sin hund ett täcke.

– Ofta ser man på hunden om den börjar bli kall, det märks om den behöver stå stilla. Ofta börjar den då lyfta på tassarna. Därför är det viktigt att man inte står still för länge för att till exempel prata med en annan hundägare. I rörelse är hundarna inte lika känsliga och ser man som ägare att ens hund börjar frysa ska man börja röra på sig, säger Sandra Göransson.

Smörj med vax

Att hundarna får problem med tassarna är relativt vanligt, och under vissa fastnar små snöbollar på tassarna, särskilt om de har mycket päls. Därför kan det ibland vara skönt för dem att frisera tassarna och slippa snö som fastnar.

Man kan även smörja trampdynor­na med vax, eftersom vaxet är vattenavst­ötande så fastnar snön inte lika lätt. Ett annat alternativ är att sätta små skor på hunden, men det kan få motsatt effekt om hunden är ovan vid att gå i dem.

Ett vanligt problem är vägsaltet som gör att trampdynor­na kan svida och hunden börjar halta och lyfta på tassarna. Det är vanligt om hunden har en känslig hud och svårt att undvika när man bor centralt.

– Om det går kan man försöka undvika att gå på kraftigt saltade vägar och istället på gräsplätta­r eller pul- kaspår med mer snö, säger Sandra.

Ingen människofö­rkylning

Risk för förkylning likt människans förkylning­ar finns det däremot inte. Men om en hund blir snorig ska man ta det på allvar och kontakta sin veterinär då det kan röra sig om andra saker än en virussjukd­om. Sandra tror att de allra flesta hundägare är duktiga på att känna av om hunden har ont eller på annat sätt mår dåligt av kylan.

– Vi oroar oss snarare för tidigt än för sent, det är sällan folk är ovarsamma med sina hundar och har dem uppbundna, och folk är väldigt duktiga på att sätta på täcken på hundarna.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? HÅLL UPPSIKT. Var uppmärksam på om din hund börjar få köldskador, vanligt tecken är att den börjar halta berättar Sandra Göransson, chefsveter­inär på AniCura Sverige.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON HÅLL UPPSIKT. Var uppmärksam på om din hund börjar få köldskador, vanligt tecken är att den börjar halta berättar Sandra Göransson, chefsveter­inär på AniCura Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden