Mitt i Kungsholmen

DE VÅGAR SATSA

Lokalen på Essinge Brogata 14 har bytt ägare tre gånger på mindre än ett år. Men Gaby och Ulla tror på sin nya restaurang.

- Johann Bernövall johann.bernovall@direktpres­s.se

Essinge Brogata 14 hade under många år en poppis indisk restaurang men 2017 försvann den och kort därefter såg inte bara en utan två krogar dagens ljus för att inom kort bomma igen. I februari öppnade Lilla Capri, en italiensk restaurang, men stängde redan i maj. I juni var det dags för hamburgers­tället Pete’s Kitchen, som efter ett tag fick en allt mer libanesisk­t influerad meny. I februari i år stängde även den plötsligt igen.

I lokala Facebookgr­upper är det många som undrar vad det är som händer. Vi åkte dit och möttes av nya Byblos som just öppnat. Inredninge­n är ny med orientalis­ka inslag och i centrum står libanesisk­a mezerätter. Kröga- ren Gaby Chennas har tagit sig an en utmaning att bita i.

– Jag är van att jobba hårt och kämpa. Och jag vet vad som krävs i den här branschen. Så jag är inte orolig. Vi vill stanna här länge och hoppas att folk på ön ska hitta hit, säger han utan att tveka.

Ingen nybörjare

För Gaby Chennas är ingen nybörjare. Efter dryga 25 år i restaurang­branschen och åtta år som krögare i Alvik vet han vad det innebär att driva krog. Det kan gå segt i början, ett par månader, berättar han. Sen ska gästerna ha hittat hem till det nya stället.

Med sig från sin tidigare restaurang har han Ulla Demirol, som ansvarar för serveringe­n och baren, där det libanesisk­a inslaget syns även på vinlistan.

– Det var självklart att ta med Ulla hit efter alla år, säger Gaby Chennas.

”Hoppas vi ska stanna”

Även hon kan se tillbaka på ett liv i restaurang­branschen, och hon tror likt sin kollega att de ska kunna göra restaurang­en lönsam över tid.

– Utan att vara insatt så har jag ju förstått att det varit en turbulens kring den här lokalen med många ägarbyten. Men jag tror och hoppas att vi är här för att stanna nu. Det vet jag att de som runtomkrin­g skulle uppskatta, säger hon.

Jag är inte orolig. Vi vill stanna här länge och hoppas att folk på ön ska hitta hit.

 ??  ??
 ?? FOTO: YLVA BERGMAN ?? NYÖPPNAT. Gaby och Ulla ska lära Lilla Essingen-borna att käka libanesisk­t.
FOTO: YLVA BERGMAN NYÖPPNAT. Gaby och Ulla ska lära Lilla Essingen-borna att käka libanesisk­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden