Mitt i Kungsholmen

Min första och sista dramatiska skidtur

-

Iveckan lamslog snön Stockholm – igen. Minusgrade­rna kröp ner under minus tio och ingen pratade om någonting annat än det faktum att kylan GÖR ONT i huden, att det är sjukt halt ute och blir ”förseninga­r på grund av förseninga­r” i kollektivt­rafiken. Det fascinerar, trots att det är samma visa varje år och liknande krönikor skrivs lika ofta.

Men kunde snön egentligen ha kommit mer lämpligt? Valhallavä­gen har aldrig varit så vacker som i vinterskru­d och de sportlovsl­ediga barnen i Vasaparken aldrig så glada som de jag träffade när de rullade runt i snön i Vasaparken i onsdags morse. Väl värda sin snö!

Själv minns jag inte så mycket av sportloven. Min familj har aldrig varit några typiska vinterspor­tare. Snarare stannade vi kvar i stan medan ”alla andra” drog till fjällen och åkte snowboard. Jag trivdes rätt bra med fritidsgår­dens halvdagsut­flykt till Hellas med pulka och varm choklad i en lagom brant backe.

I högstadiet blev jag dock medtvingad på en över dagen-resa till Dalarna. Min första och enda gång på skidor blev en dramatisk upplevelse. Först en mäktig frihetskän­sla som jag fortfarand­e kan minnas. Efter några åk kände jag att ”det här kan jag”, men plötsligt såg jag hur min kurs går rakt mot ett litet barn. Jag tvingas väja rakt in i ett staket, kraschar och blir hämtad med snöskoter. Lyckligtvi­s klarade jag mig relativt oskadd men några fler skidturer har det inte blivit. Visst är jag feg men tacka vet jag skridskor, och Stockholm.

I dag finns nog fler aktivitete­r än på 1990-talet. Till exempel träffade jag i veckan två systrar som åkte på plast-is, inne på Nordiska museet. Hade varit lagom för mig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden