Mitt i Kungsholmen

Fler klagomål på busstrafik­en

Alltfler stockholma­re anmäler att de blivit dåligt bemötta av stadens busschauff­örer. Missnöjet ökar än mer när det gäller bussar som avgår före utsatt tid.

- Patrik Wirén

”Kund är 12 år gammal och skulle till skolan och var sist i kön att gå på bussen. Chauffören stänger då dörren och kör i väg.”

Vittnesmål­en ovan är ett av åtskilliga som förmedlats till SL:s kundtjänst det senaste året. Förra året inkom 2 734 klagomål gällande just bemötandet inom Stockholms län, vilket är 430 fler än året innan. Det innebär att SL får in 7-8 anmälninga­r varje dag och Per Hallberg, kommunikat­ör på SL, säger att de tar saken på största allvar.

– Jag vill inte spekulera i vad ökningen kan bero på, men vi följer upp det väldigt noga och återrappor­terar till operatörer­na. Det här är verkligen ingenting vi tar lätt på, säger han.

Lättare att säga till

Tre företag kör bussarna i Stockholms län: Arriva, Keolis och Nobina. Izhak Dan, kommunikat­ör på Arriva, bekräftar att företaget fått in fler klagomål under 2017.

– Det kan bero på att det är lättare att lämna synpunkter, att människor är mer benägna att lämna klagomål eller att de har högre förväntnin­gar. Det kan också handla om förare som är stressade eller missförstå­nd mellan förare och resenär, säger han.

Arbetar förarna under stor stress?

– Jag tror en del upplever jobbet som tuffare i dag än för fem år sedan. Det är till exempel många fler bilar på vägarna, konstatera­r han.

”Kund och en kompis stod och väntade på att föraren skulle öppna dörren, men föraren tittade på dem och åkte i väg 2 minuter före utsatt tid.”

”Ska inte inträffa”

Missnöjet ökar än mer när det gäller bussar som avgår före utsatt tid.

– För tidiga bussar ska inte inträffa överhuvudt­aget och det kan leda till att operatören får en bot. Man ska helt enkelt kunna lita på busstabell­en och att bussen inte avgår tidigare eller senare än utsatt. Just detta ser vi väldigt allvarligt på, säger Per Hallberg på SL. Varje klagomål Lena Johansson Antal anmälninga­r Vi ser en ökning Eric Steijer Izhak Dan

OM BEMÖTANDE:

 ??  ?? är ett för mycket, men vi ser ingen ökning. Bemötandet ingår i introdukti­onsutbildn­ingen och vi har även interna kampanjer där det är en viktig del.” kommunikat­ör, Keolis
ser i stort sett likadant ut som tidigare. När vi gör våra...
är ett för mycket, men vi ser ingen ökning. Bemötandet ingår i introdukti­onsutbildn­ingen och vi har även interna kampanjer där det är en viktig del.” kommunikat­ör, Keolis ser i stort sett likadant ut som tidigare. När vi gör våra...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden