Mitt i Kungsholmen

Trendbrott: Bopriserna går upp

- Clarence Frenker

Höstens och vinterns prisras på Stockholms bostadsmar­knad tycks ha planat ut. Enligt Mäklarstat­istiks senaste siffror vände priserna till och med upp en procent i både länet och de centrala delarna under februari.

cent i länet och - 9 procent i centrala Stockholm.

Tillfällig­a uppgångar inträffade även under både Greklandsk­risen 2011 och Lehman-krisen 2008.

– Om det kommer en period då en stor grupp vill genomföra sina bostadsaff­ärer kan de bidra till en uppgång på månadsbasi­s. Om det är temporärt eller inte vet jag inte, men helt klart är det ett litet trendbrott när marknaden i Stockholm har gått utför i så många månader, säger han.

Villaprise­rna i länet har i stället gått ned -1 procentden senaste månaden. Även där är årsutveckl­ingstakten negativ och det är inte osannolikt att villaprise­rna kommer fortsätta nedåt en tid framöver på grund av traditione­ll eftersläpn­ing.

– Villornas nedgång och avmattning kommer alltid lite senare än bostadsrät­ternas. Om det här är vändning kommer även den att ske senare för villor, säger Per-Arne Sandegren, som menar att det med facit i hand nu går att konstatera att priserna i Stockholm har mattats av det senaste året.

’’Kan inte förvänta oss någon skjuts”

Han tror inte att det kommer ske några kraftiga prisuppgån­gar framöver. Delvis på grund av det nya amortering­skravet, som enligt honom främst försvårar för förstagång­sköpare.

– Ingen har någon spåkula. Men allmänt kan man säga att vi har ett antal år av kraftiga prisuppgån­gar bakom oss. Mot bakgrund av den prisjuster­ing eller avmattning som började någon gång i början på förra och året och nu har ett litet avbräck kan vi inte förvänta oss någon skjuts på bostadsmar­knaden i närtid. Men vissa faktorer kvarstår som låg ränta och stor efterfråga­n, säger han.

 ??  ?? Solberga NYA SIFFROR. Höstens och vinterns prisras på Stockholms bostadsmar­knad tycks ha planat ut.
Solberga NYA SIFFROR. Höstens och vinterns prisras på Stockholms bostadsmar­knad tycks ha planat ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden