Mitt i Kungsholmen

S:t Eriks elever gör sin egen filmfest

För andra året i rad arrangerar eleverna i S:t Eriks gymnasium en kortfilmsf­estival. Målet är att nå ut med filmer som tidigare bara blivit kvar i elevernas datorer.

- Mimmi Epstein 073-600 69 10 mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det är knappt två månader kvar till S:t Eriks kortfilmsf­estival och festivalch­efen Douglas Ekman börjar bli lite nervös. Hittills har de bara fått in två filmbidrag. Om ett par veckor ska en jury bestående av lärare och rektor kolla på filmerna. Alla som går i skolan är välkomna att skicka in bidrag och nu går mycket av tiden åt att uppmana folk att göra det. Både genom att affischera och att gå runt i de olika klasserna.

– Försök att diskutera i dag vad vi kan göra mer för att sprida informatio­nen och få in bidrag, säger Douglas Ekman till sina klasskompi­sar när han inleder lektionen.

Sista stund

Men han är inte jätteoroli­g. De flesta brukar vara ute i sista stund.

– Så var det förra året och till slut visades 16 filmer på festivalen, säger Douglas Ekman.

Han fungerar som spindeln i nätet och klassen är indelad i grupper med olika ansvarsomr­åden: pr och marknadsfö­ring, logistik och film och teknik. Eleverna går tredje året på estetiska programmet med inriktning es- tetik och media.

– Ursprunget till festivalen är att eleverna tidigare har suttit i tre år framför en dator och gjort saker som de inte visar upp. Nu får de visa vad de gör för familj, vänner och allmänhet, säger läraren Matilda Evertsson.

Festivalen är gratis

Den 9 maj från 17.30 är det mingel utanför aulan i S:t Eriks gymnasium, 18.00 börjar filmvisnin­gen och det är gra- tis att komma. Lokalen rymmer 280 personer och under kvällen kommer flera priser, ”Erik-pokaler”, att delas ut. En som planerar att skicka in en film är Joakim Mellin Larsson.

”Vill jobba med detta”

– Det är en teaser trailer som handlar om tre vikingabar­n som upptäcker något mystiskt. Jag har inspirerat­s av den västerländ­ska animations­industrins gulliga stil: Disney, Cartoon Network, Nickelodeo­n. Jag drömmer om att jobba med det här i framtiden, säger Joakim Mellin Larsson.

Nu får de visa vad de gör för familj, vänner och allmänhet.

 ??  ??
 ?? FOTO: LINDA GREN ?? PRIS. Douglas Ekman och Mikaela Hennigs håller på att designa ”Erik-pokalen” som ska delas ut på S:t Eriks filmfestiv­al.
FOTO: LINDA GREN PRIS. Douglas Ekman och Mikaela Hennigs håller på att designa ”Erik-pokalen” som ska delas ut på S:t Eriks filmfestiv­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden