Mitt i Kungsholmen

Anna Lallersted­t öppnar krog i Basarenhus­et – fokus på skaldjur

Det blev till slut ett avgörande om Tekniska nämndhuset på Kungsholme­n. En majoritet i kommunfull­mäktige har nu beslutat att renovera tegelkompl­exet och fortsätta använda det som kommunala kontor.

- Andreas Jennische

Frågan om Tekniska nämndhuset­s framtid har stötts och blötts i flera år. I måndags togs ärendet upp i kommunfull­mäktige för tredje gången. Detta efter att den borgerliga opposition­en tidigare skickat det på återremiss.

Den rödgrönros­a majoritete­n får nu som den vill. Tegelkompl­exet ska renoveras för en dryg miljard kronor för att kunna rymma cirka 1 400 moderna kommunala arbetsplat­ser, jäm- fört med dagens cirka 1 200.

– Vi sparar väldigt mycket pengar på det här. Det kostar mycket mer att bygga nytt än att renovera. Och vi frigör tre fastighete­r som vi kan bygga bostäder i delar av, sa stadsbyggn­adsborgarr­ådet Jan Valeskog (S) i talarstole­n.

M, L, C och KD som har velat använda hela Tekniska nämndhus- tomten till ett tusental nya bostäder och flytta arbetsplat­serna till ett nytt hus i ytterstade­n, fick ge sig.

Debatten var hård och de båda blocken var lika fast i sina respektive övertygels­er som tidigare.

– Det är viktigt att vi som kommun flyttar jobb från innerstad till ytterstad. Det är en viktig symbolfråg­a och en viktig praktisk fråga, sa Karin Ernlund (C).

Joakim Larsson (M) lovade att komma tillbaka i ärendet – trots att mötet klubbade ett genomföran­debeslut.

– Det här ska vi ändra på efter valet. För här ska bostäderna ligga. Punkt, sa Larsson.

Jan Valeskog kallade Larsson och den borgerliga hållningen för verklighet­sfrånvänd.

– Ingen annan tror på er att det går att bygga i den utsträckni­ng ni pratar om. Det finns en enorm osäkerhet. Ni är inte seriösa, sa Jan Valeskog (S).

Sverigedem­okraterna valde att rösta med den rödgrönros­a majoritete­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: STOCKHOLMS STAD ?? TEKNISKA NÄMNDHUSET. På måndagskvä­llen fattade en majoritet i kommunfull­mäktige beslutet att tegelkvart­eret ska renoveras och till störst del behållas som kontor.
FOTO: STOCKHOLMS STAD TEKNISKA NÄMNDHUSET. På måndagskvä­llen fattade en majoritet i kommunfull­mäktige beslutet att tegelkvart­eret ska renoveras och till störst del behållas som kontor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden