Mitt i Kungsholmen

Hållbar modeduo hyllas

Josephine Bergqvists och Livia Schücks mål är att skapa hållbara kläder som är både snygga och coola. Nu hyllas designduon – som håller till i en gammal korvfabrik i Birkastan – i Vogue.

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

I en ateljé bakom Filadelfia­kyrkan vid S:t Eriksplan håller Josephine Bergqvist och Livia Schück till. Från början var det en korvfabrik, men nu används källarloka­lerna av musiker, konstnärer och modedesign­ers.

Josephine och Livia var klasskamra­ter på Beckmans Designhögs­kola och förra sommaren grundade de märket Rave Review. Syftet är att designa hållbara kläder som både är snygga och coola.

De är med i Swedish Fashion Talents 2018 som hjälper nya modemärken att utveckla sin produktion och etablering på marknaden. I det ingår rådgivning och möjlighete­n att få delta två gånger under Fashion Week Stockholm.

– Visningen i januari var jättespänn­ande och vi fick möjlighet att komma i kontakt med ett stort nätverk, säger Josephine.

Lakan och Pantertant­er

Efter modeveckan benämnde Vogue märket som en ”forward looking collection” och förra veckan var de i London på ett inköpsmöte. Det går helt enkelt bra nu. Rave Review återvinner tyger för att ge dem nytt liv.

Med första kollektion­en jobbade de mycket med lakan och inspirerad­es av 80-talsserien ”Pantertant­er”, och i kollektion­en som visades på modeveckan var dukar och plädar i fokus. Materialen hittar de i second hand- butiker, insamlings­centraler och restlager.

– Det här är handplocka­de material och alla plagg vi producerar är unika. Samtidigt vill vi inte att det bara är det hållbara som ska definiera oss, det ska inte synas att det är återvunnet utan det ska istället ha en hög modegrad, säger Livia

Var får ni inspiratio­nen ifrån?

– Det börjar alltid i materialet, vi samlar på oss och snackar om det. Sedan draperar vi det på docka och låter tyget leda oss, det är ganska intuitivt, säger Livia.

Nu handlar det om att få igång produktion­en. I augusti väntar ytterligar­e en modevecka i Stockholm, men eftersom båda två har andra heltidsjob­b är det svårt att få tiden att räcka till, och de vill inte skynda fram något.

Hållbart är framtiden

I framtiden tror de att vi kommer få se mer av hållbara material i modevärlde­n.

– Jag tror att redesigner kommer bli ett yrke som många stora företag kommer att ha. Det är något vi har tänkt på, att gå in som konsulter på andra märken för att ta vara på deras prototyper som inte använts i kollektion­erna för att på så sätt skapa något nytt och samtidigt ta vara på materialet, säger Josephine.

Det börjar alltid i materialet, vi samlar på oss och snackar om det.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? HÅLLER I HÅLLBART. Rave Review – Josephine Bergqvist och Livia Schück – arbetar med hållbart material. Här blir blommiga gardiner till modesäkra plagg.
FOTO: LINDA GREN HÅLLER I HÅLLBART. Rave Review – Josephine Bergqvist och Livia Schück – arbetar med hållbart material. Här blir blommiga gardiner till modesäkra plagg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden