Mitt i Kungsholmen

Italiensk succé i nya saluhallen

En in, en ut. Nya italienska matmarknad­en gör succé på Biblioteks­gatan och likt en nattklubb har man varit tvungen att ha vakter som släpper in besökare.

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

Det är fredagseft­ermiddag och 22-åriga vännerna vännerna Rosanna Pulls, Saga Ekman och Lovisa Alveryd har slagit sig ner inne på den italienska matmarknad­en Eataly för ett glas vin.

– Många i vår ålder pratar om det här stället. Det är god pizza och trevligt med den lilla marknaden. Det är kul att det är folk i olika åldrar här, hoppas det förblir så. Till och med vi som är unga kan ju känna oss för gamla för vissa ställen, säger Lovisa Alveryd.

Vakter för säkerhets skull

Klockan är strax innan 15 men det är inte många bord lediga.

– Vi trodde att det skulle vara tomt här nu. Men de har utökat platserna sen sist jag var här, säger Lovisa Alveryd.

Marcus Wallén, vice vd på Eataly, bekräftar succén. Lokalen som är 3 000 kvadratmet­er stor rymmer 1 500 personer.

– Vi har fått en hysterisk Vårt Kungsholme­n start och har haft vakter som släpper in några åt gången när några andra lämnar lokalen. Folk kanske tror att vi gör det för att vara coola men vi måste kunna garantera gästerna och personalen­s säkerhet. Det måste gå att röra på sig, säger Marcus Wallén.

Vida omtalad

Vid ett bord sitter Dennis och Birgitta Larsson som har varit gifta i 50 år. Bio- grafen Röda Kvarn som tidigare huserade i lokalen minns de väl.

– Vi var här 1968 och såg premiären av Djungelbok­en. Det är en fantastisk lokal och tredje gången vi är här. Vi har hört om matmarknad­en på flera håll, säger Dennis Larsson.

– Man tror inte att man är i Sverige, man kan sätta sig och ta en bira, en focaccia och så handla lite, säger Birgitta Larsson.

”Riktigt häftigt”

Erik Fylking på Bergfalk & Co som säljer färsk fisk och kött menar att folk inte riktigt har hittat till disken. Men han tror att det kommer.

– Folk har ju sina handlare som de går till för att handla. Vi får bygga upp långsamt och visa att vi har schyssta grejer för att få folk att byta vanor, säger Erik Fylking.

En som hittat till fiskdisken är dock Kerstin Sundberg.

– Jag har handlat uer-filé. Det är riktigt häftigt att komma in här, jag älskar Italien, säger hon.

Vi har fått en hysterisk start och har haft vakter som släpper in några åt gången när några andra lämnar lokalen.

 ?? FOTO: MAJA BRAND ?? KANONSTART. Nya saluhallen Eataly på Biblioteks­gatan har öppnat i den lokal som en gång var biografen Röda Kvarn. Ovan: Rosanna Pulls, Saga Ekman och Lovisa Alveryd gillar att det är folk i alla åldrar på Eataly.
FOTO: MAJA BRAND KANONSTART. Nya saluhallen Eataly på Biblioteks­gatan har öppnat i den lokal som en gång var biografen Röda Kvarn. Ovan: Rosanna Pulls, Saga Ekman och Lovisa Alveryd gillar att det är folk i alla åldrar på Eataly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden