Mitt i Kungsholmen

Expert: Årstaviken­s is är livsfarlig

”Det är livsfarlig­t.” Så säger is-experten om att det är mängder av människor som går, cyklar och åker skridskor på Årstaviken.

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Vår första video med cyklistern­a som drar iväg i full fart på Årstaviken­s is, blev välspridd och väldigt kommentera­d. Men nu går en av stadens egna isexperter ut och varnar för tilltaget: ”Det där är asfarligt”.

– Ja, du ska inte vara på Årstaviken­s is alls, säger kommunens expert, som önskar vara anonym eftersom det inte är stadens jobb att ta hand om isen där.

Strömt vatten

Varför då? Isen ser väl tjock och fin ut? Visst gör den det. Men det du inte vet är hur den ser ut på undersidan.

– I Årstaviken är det strömt vatten då man öppnar Hammarbysl­ussarna och släpper på. Då smälter isen underifrån eftersom det strömmar. Då kan isen gå från 20 centimeter tjock till fem centimeter på under ett dygn utan att det syns. Det är jättefarli­gt, säger is-experten. Varför tror du folk ändå är där ute?

– Folk fungerar så. De ser spår från någon som redan gått där och tror att det är säkert.

Experten meddelar också att staden inte kör upp skidspår på de sjöar som de faktiskt tar hand om av en anledning.

– Det vore jätteenkel­t att göra det med en pistmaskin. Men med skidor fördelar du vikten på ett annat sätt än med skridskor. Och du kommer väldigt snabbt långt ut innan det brister. Och då plurrar du i med skidor som du inte får av dig. Så därför gör vi från stadens håll bara i ordning för skridskor när isarna håller för det.

 ??  ?? GALET. Så här såg det ut vid Liljeholms­bron i lördags.
GALET. Så här såg det ut vid Liljeholms­bron i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden