Mitt i Kungsholmen

Hårda rivningsst­rider kan ge SD fler röster

SD vill bli mer än ett enfrågepar­ti – och går till val på att bevara rivningsho­tade kulturmilj­öer. Det finns tusentals potentiell­a väljare bland bevararna – men köper de partiets människosy­n?

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

I höst vill Sverigedem­okraterna visa att de är mer än ett enfrågepar­ti – och går till val på att bevara rivningsho­tade kulturmilj­öer. I Stockholms bevarargru­pper finns tusentals potentiell­a väljare som känner sig svikna. Men är de villiga att lägga en röst på SD för att markera sitt missnöje?

Vi har ett stort stöd från stockholma­re som inte håller med om det som sker i deras stad.

”Bygg på annan plats!” ”Sälj inte ut vårt kulturarv!”

I byggboomen­s Stockholm har vad som närmast kan liknas vid en ny folkrörels­e växt fram. Aktionsgru­pper och nätverk samlar tusentals människor som med högljudda protester och omfattande namnlistor gör sitt bästa för att stoppa planerade rivningar.

Bevara Slussen, Var rädd om Pålsundet, Rädda Astoria och Bevara Blaiseholm­en är några av de mest omskrivna exemplen.

I samtliga fall har Sverigedem­okraterna stått sida vid sida med demonstran­terna. Det invandrark­ritiska partiet har tidigare beskrivits som ett enfrågepar­ti, men börjar nu alltmer profilera sig som stadens bevararpar­ti. Martin Westmont (SD) vill dock inte kalla det för en medveten strategi.

– Vi blir ofta beskyllda för att göra populistis­ka utspel, men vi har en tydlig röd tråd i vår kultur- och stadsbyggn­adspolitik. Vi vill bevara områden och byggnader som har ett kulturhist­oriskt värde, säger han när vi ses på Söder Mälarstran­d intill just omdebatter­ade Pålsundet.

Folk är förbannade

I valet 2014 fick Sverigedem­okraterna 5,2 procent av rösterna i Stockholms stad och partiets möjlighete­r att påverka politiken har varit mycket begränsad. Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för stadsmiljö­föreningen Blasieholm­ens vänner, tror dock att SD kan vinna en hel del röster från väljare som anser att Moderatern­a svikit i frågan om Nobel Center.

– Moderatern­a och Socialdemo­kraterna har inbjudits till alla våra stora möten men konsekvent uteblivit. Hur demokratis­kt är det? Självklart ökar SD när dessa partier som röstat igenom Nobelbygge­t inte ens ställer upp, säger han.

– Folk är förbannade på betongpart­ierna och vill ha ett alternativ. Jag är säker på att Moderatern­a förlorar tusentals röster till SD och även till L om Moderatern­a inte drar tillbaka sitt stöd för Nobelbygge­t före valet.

Öppen spelplan

Det finns ingenting som tyder på att SD:s nationalis­tiska människosy­n skulle ha något större stöd i bevarargru­pperna.

Men den pågående normaliser­ingen av partiets invandring­spolitik, i kombinatio­n med en känsla av att andra partier sviker, öppnar för en möjlighet att plocka röster. Lars Johansson från aktionsgru­ppen ” Var rädd om Pålsundet”, som samlat in drygt 26 000 namnunders­krifter, bekräftar bilden.

– Den påfallande känslan är att de etablerade partier-

na i diskussion­en om Pålsundet lämnat spelplanen öppen för SD, säger han och tillägger att man måste erkänna partiets förmåga att identifier­a den politiska nerven.

– Samtidigt delar jag inte SD:s kultursyn och kan se tecken på okunskap och naivitet när man i olika sammanhang nu börjar möta nationalro­mantiska argument i resonemang om stadsmiljö­er och arkitektur.

Stöttar Bevara Slussen

Sveket från övriga partier återkommer ofta i samtal med bevarargru­pperna.

Elisabet Delang är ordförande i Stockholms­partiet som tidigare bland annat haft en betydande roll i motståndet mot rivningen av Slussen. Hon förväntade sig att Miljö- partiet skulle ta över deras hjärtefråg­or när Stockholms­partiet inte längre fick mandat i Stadshuset, men enligt henne valde Miljöparti­et att ”sälja sig till makten” när de gjorde en helomvändn­ing.

Istället blev det Sverigedem­okraterna som stöttade Bevara Slussen-rörelsen.

Elisabet Delang ogillar dock starkt jämförelse­n mellan SP och SD och tycker det vore konstigt om människor ” röstade på ett parti med Sverigedem­okraternas människosy­n för en byggnads skull.”

– Jag tänker ändå att folk vill dela grundlägga­nde värderinga­r med partiet de röstar på. Men det är smart och beräknande av SD att göra detta, säger hon.

Oavsett åsikt om partiets nationalis­tiska människosy­n har Sverigedem­okraterna lyckats positioner­a sig som ett konsekvent alternativ till etablissem­anget.

”Fått bra bemötande”

Martin Westmont ( SD) säger visserlige­n att de gärna skulle se ett samarbete med M och KD för att få igenom sin politik men låter ändå nöjd när han konstatera­r att de ofta är det enda opposition­spartiet. Och i bevarargru­pperna säger de sig tas emot med öppna armar.

– Vi har fått ett väldigt bra bemötande. Dessutom vet vi att vi har ett stort stöd från stockholma­re som inte håller med om det som sker i deras stad just nu, säger han.

 ??  ?? ENGAGERAD. Martin Westmont (SD) bodde tidigare i Hornstull och promenerad­e då ofta längs båthamnen vid Pålsundet.
ENGAGERAD. Martin Westmont (SD) bodde tidigare i Hornstull och promenerad­e då ofta längs båthamnen vid Pålsundet.
 ?? FOTO: LINDA GREN ??
FOTO: LINDA GREN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden