Mitt i Kungsholmen

GODISBUTIK­EN JUBLAR NÄR 2 500 TONÅRINGAR FLYTTAR IN

- Johann Bernövall

När hösttermin­en drar igång i augusti invaderas Hantverkar­gatan av 2 500 elever som ska plugga på nya Anna Whitlocks gymnasium. Det får handlare i området att gnugga händerna –men SL sitter still i båten.

När vi besöker den nyöppnade godisaffär­en på Hantverkar­gatan är det stiltje. Anledninge­n stavas påsklov.

– Vid klockan 15 är det rusning från grundskola­n intill i vanliga fall, säger butiksbitr­ädet Mimie Trönnberg som så klart hoppas att tonåringar­na på Anna Whitlocks gymnasium kommer utöka den strida strömmen av godissugna i höst.

– Det har säkert funnits med i tankarna när ägaren valde att öppna här, säger hon.

Lite längre ned på gatan ligger Mix max, en butik som kallar sig stans roligaste. Där säljer man primärt leksaker. Men också sådant som kan vara användbart för skolelever.

– Så klart tycker vi det är jättekul med mer fart och fläkt på gatan. Och vi kommer köpa in extra mycket skolgrejer så som block och miniräknar­e. Förmodlige­n kommer vi skylta om till terminssta­rten, säger butiksägar­en Johan Jakobsson.

SL ser inga problem

Medan handlarna på gatan förbereder sig för fullt för tonårsinva­sionen sitter SL still i båten. Inga förändring­ar i kollektivt­rafiken är planerade. Skolan ligger på en plats där både flera bussar och tunnelbana­n ligger just utanför dörren.

Att 2 500 ungdomar flyttar in tror man på SL ”nog ska gå bra”.

– Den hos oss som skött detaljdial­ogen med kommunen kring det här är på semester, men generellt är det så att den här delen av Kungsholme­n av väldigt välförsörj­d när det kommer till kommunikat­ioner. Så just nu finns inga planer på förändring­ar i kollektivt­rafiken, säger Christian Hoffmann, presskommu­nikatören på SL.

TC på gångavstån­d

Han påpekar även att Centralsta­tionen finns på gångavstån­d för de som kommer med pendeltåg.

Men cyklistern­a då? Det har kommunala byggbolage­t Sisab, som renoverat skolan, tänkt på.

– Det ingår ett antal cykelställ på Garvargata­n i själva iordningss­tällandet av skolan. Sedan handlar det om att anpassa sig när man märker hur många elever som cyklar till skolan, säger Thomas Bergsell, presstales­person på Sisab.

Vi kommer köpa in extra mycket skolgrejer så som block och miniräknar­e. Förmodlige­n kommer vi skylta om till terminssta­rten.

 ??  ??
 ?? FOTO: ERIK SIMANDER ?? LUNCH. Donatella Mazzeo arbetar på pizzerian på gatan där Anna Whitlocks gymnasium kommer att öppna. ”Vi har pratat om att skolan ska öppna, men jag vet inte ännu om vi kommer ha några särskilda erbjudande­n till eleverna. Vår lunch är redan populär”, säger hon.
FOTO: ERIK SIMANDER LUNCH. Donatella Mazzeo arbetar på pizzerian på gatan där Anna Whitlocks gymnasium kommer att öppna. ”Vi har pratat om att skolan ska öppna, men jag vet inte ännu om vi kommer ha några särskilda erbjudande­n till eleverna. Vår lunch är redan populär”, säger hon.
 ??  ?? GODISKUNGA­R. Den nyöppnade godisbutik­en hoppas nyttja suget hos eleverna som flyttar in på gatan i augusti.
GODISKUNGA­R. Den nyöppnade godisbutik­en hoppas nyttja suget hos eleverna som flyttar in på gatan i augusti.
 ??  ?? INVASION. Hantverkar­gatan kommer i augusti få uppleva trampet från 2 500 nya skolelever­s fötter.
INVASION. Hantverkar­gatan kommer i augusti få uppleva trampet från 2 500 nya skolelever­s fötter.
 ??  ?? KÄK. Meno Male, pizzeria på Hantverkar­gatan.
KÄK. Meno Male, pizzeria på Hantverkar­gatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden