Mitt i Kungsholmen

Gruset sopas äntligen bort

- Karin Winter

Något försenade, men nu har maskinerna satt i gång. I veckan började ett av vårens tydligaste tecken – sandsopnin­gen.

Våren är här och sanden ligger tjock på trottoarer och cykelvägar. I veckan började arbetet med att ta bort sand och grus, men i år kommer det ta längre tid än normalt.

– På grund av den ihållande kylan har arbetet med att sopa gatorna skjutits upp. I vanliga fall beräknar vi att sandsopnin­gen i innerstade­n ska vara klar till den 1 maj och ytterstade­n den 15 maj, men i år kommer det sannolikt bli försenat ett par veckor, säger Katharina Hultberg, kommunikat­ör på Trafikkont­oret.

Anledninge­n till att det blir rent i innerstan först är, enligt Katharina Hultberg, på grund av att fler människor och mer aktivitet ger en högre temperatur, vilket underlätta­r eftersom vatten används för att minska dammbildni­ng när gatorna sopas. När det är minusgrade­r på nätterna kan sopningen bara göras under dagtid.

Vilka gator och stadsdelar som är först ut vet inte Trafik- kontoret – det är entreprenö­rerna som lägger upp arbetet. Trafikkont­oret har heller inte några uppgifter om vilka cykelstråk och trottoarer som kommer vara prioritera­de.

Trafikkont­oret hoppas dock få hjälp från stockholma­rna.

– Genom att ta bort sina parkerade cyklar, byggsäckar och annat från trottoarer­na kan alla bidra till bra sandsopnin­g. Viktigt är att även följa parkerings­reglerna så att städfordon­en enkelt kan komma fram, både dag- och nattetid, säger Katharina Hultberg.

I år kommer det sannolikt bli försenat ett par veckor.

 ?? FOTO: KARIN WINTER ?? VÅRTECKEN. I veckan började sopningen av Stockholms gator.
FOTO: KARIN WINTER VÅRTECKEN. I veckan började sopningen av Stockholms gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden