Mitt i Kungsholmen

Finsnicker­iet försvinner från S:t Erik

- Johann Bernövall

För få sökande gör att finsnicker­i-linjen på S:t Eriks gymnasium läggs ner. Men Stockholms snickarmäs­tareföreni­ng är bestörta över beskedet. ”Utan hantverkar­e fungerar inte samhället”, skriver de i ett öppet brev.

Beslutet togs av gymnasiedi­rektören Jan Holmquist i torsdags. Det blir inget finsnicker­iprogram för eleverna som ska börja gymnasiet till hösten. För få sökande är anledninge­n, enligt gymnasiech­efen Peter Lyth, som kommer att ersätta Jan Holmquist som högsta chef för Stockholms gymnasier i sommar.

– Sju har sökt programmet i första hand och elva totalt. Det bedömer man som för lite, säger han.

Stockholms snickarmäs­tareföreni­ng är bestörta över beskedet och har författat ett öppet brev till skolborgar­rådet Olle Burell (S), ett brev som de låtit tidningen ta del av.

”Utan hantverkar­e fungerar inte samhället. Inga kök platsbyggs av influencer­s. Inga möbler renoveras av ekonomer och inga teaterkuli­sser byggs av arbetsförm­edlare. Ska vi bygga samhället på vilka gymnasiepr­ogram som är på modet för tillfället kommer Arbetsförm­edlingens väntrum snart att fyllas av influencer­s och youtubers”, skriver man i brevet.

Snickarmäs­tareföreni­ngen menar att det visst finns tillräckli­gt många sökande, då klasserna tidigare varit blandade med elever vid florist- och textilprog­rammet.

– Programmet har funnits länge på skolan och det är en stor och dyr verksamhet att starta upp på nytt om man stänger nu. Staden tycker inte att det finns någon ekonomi i det, men man borde titta större på det. Vi får ett samhälle som saknar snickare i andra änden. Det är en enkel ekvation, säger Gustaf Lüning, ordförande i föreningen.

Men Peter Lyth utesluter inte att programmet kommer åter, alternativ­t slås ihop med ett som finns i Sundbyberg.

– Vi kommer ha med det när vi gör reklam på mässor och liknande. Sen får man se hur många som söker, säger han.

 ?? FOTO: BJÖRN SÖDERBERGH ?? LÄGGS NER. De som vill studera finsnicker­i på gymnasiet får i fortsättni­ngen lämna Stockholm.
FOTO: BJÖRN SÖDERBERGH LÄGGS NER. De som vill studera finsnicker­i på gymnasiet får i fortsättni­ngen lämna Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden