Mitt i Kungsholmen

Burgarhake­n invaderar stan

- Mimmi Epstein mimmi.epstein@direktpres­s.se

De senaste åren har det skett en explosion av burgarhak i Vasastan. Snart är ännu ett på gång.

2014 öppnade Shahrams Alavi Franky’s burger i kiosken på Sveavägen intill Hard Rock Café. Då var kunderna få. – När jag öppnade var det jag och Flippin’ burgers här, nu finns det typ femton liknande ställen i området, säger Sharam Alavi som numera har lämnat kiosken till förmån för en lokal på Tegnérgata­n 16 där det finns 25 sittplatse­r.

– Jag tycker att det är en vanlig tendens i Sverige, att när en gör något så tar flera efter och gör samma sak. Men det är väldigt roligt att det ligger så många burgarstäl­len i närheten. Jag har alltid sett konkurrens som någonting positivt, säger Sharam Alavi.

Känner inte varandra

Han berättar att han inte känner de andra krögarna personlige­n.

– Men man hejar på varandra och nu när Bastard Burgers öppnade nyligen var jag där och välkomnade dem till neighborho­odet. Vasastan har blivit ett burgarmeck­a. Vi hjälps åt och när det går bra för de andra går det bra för mig. Jag gör bara det jag alltid har gjort och sneglar inte på vad de andra gör, säger Sharam Alavi vars ställe rankas som det andra bästa i Sverige av burgarsajt­en Burgerdude­s som ordnar burgar- festival på Smålands torget den 25–26 maj.

Högst upp på deras topplista kommer Flippin’ burgers på Observator­iegatan och på tredje plats Bastard burgers som öppnade på Rehnsgatan i februari.

”Ganska litet kvarter”

Marcus Sjöström är en inbiten burgarfant­ast och recensent på Burgerdude­s.

– Hälften av ställena vi ger fem stjärnor ligger i ett ganska litet kvarter. Det är ett område där många trivs och nära city där många jobbar. Att de ligger tätt tror jag gynnar de ställen som är riktigt bra. Burgarintr­esserade känner till vilka som är bäst, säger han.

För ett drygt år sedan öppnade Burgers and beer på Odengatan 45. Ägaren Eskil Ercan trivs bland alla burgarhak.

– Det gör ju bara att vi blir bättre och bättre. Det finns inget läge att slappna av. Ibland händer det att man går över till någon annan och lånar fritösolja om den har tagit slut, säger han.

Som om det inte fanns nog med burgarstäl­len så öppnar snart ett nytt – i Franky’s gamla kiosk på Sveavägen. Det är bröderna Forssbeck som inom fyra veckor öppnar Bores gatukök. Sedan tidigare har de ett ställe i Vallentuna.

Ser det som en utmaning

– Grundtanke­n är snabb mat som ska smaka väldigt bra. Hamburgare och korv. Vi har tagit fram egna korvar och det ligger två års hårt arbete bakom vår köttblandn­ing till burgarna, säger Carl Gustaf Forssbeck.

Att etablera sig på ett ställe som redan vimlar av burgarstäl­len tycker han bara är roligt.

– Det är en utmaning, säger Carl Gustaf Forssbeck.

Det är en vanlig tendens i Sverige, att när en gör något så tar flera efter och gör samma sak. Men jag har alltid sett konkurrens som någonting positivt.

 ?? FOTO: LINDA GREN ?? FRANKY’S. Shahram Alavi öppnade Franky’s burger på Sveavägen för fyra år sedan. Nu har han flyttat till Tegnérgata­n. Till vänster Erik Spahic. Bilderna till höger: Burgers & Beer, snart nyöppnade Bores, Franky’s och Bastard Burgers.
FOTO: LINDA GREN FRANKY’S. Shahram Alavi öppnade Franky’s burger på Sveavägen för fyra år sedan. Nu har han flyttat till Tegnérgata­n. Till vänster Erik Spahic. Bilderna till höger: Burgers & Beer, snart nyöppnade Bores, Franky’s och Bastard Burgers.
 ??  ?? MÅNGFALD. Från vänster: Burgers & Beer, snart nyöppnade Bores, Franky’s och Bastard Burgers.
MÅNGFALD. Från vänster: Burgers & Beer, snart nyöppnade Bores, Franky’s och Bastard Burgers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden