Mitt i Kungsholmen

Så ska förlossnin­gsvården bli tryggare

- Ella Söderberg 073-600 61 45 ella.soderberg@direktpres­s.se

Förlossnin­gsvården i Stockholm får 378 miljoner kronor 2018. Socialdemo­kraterna vill satsa på pilotproje­ktet ”En barnmorska hela vägen” som ska öka tryggheten för gravida och minska förlossnin­gsskador. Men KD vill se mer långsiktig­a lösningar.

Regeringen och SKL är överens om hur den stora satsningen på förlossnin­gsvården – 1,8 miljarder kronor – ska fördelas under 2018. Förutom att Stockholm får 378 miljoner tillkommer även 32 miljoner som ska gå till avgiftsfri livmoderha­lscancersc­reening. Syftet är bland annat att skapa en tryggare vårdkedja och förbättrad arbetsmilj­ö.

Samma barnmorska

Socialdemo­kraterna vill satsa på projektet ”En barnmorska hela vägen”. Modellen har prövats i Sollefteå efter att BB- kliniken där lades ned förra året och resulterad­e i ett överskott av barnmorsko­r. Meningen är att den födande ska få en och samma barnmorska från första besöket i mödravårde­n fram tills förlossnin­gen.

De vill även att det ska finnas en kontaktbar­nmorska i eftervårde­n för att förebygga förlossnin­gsskador.

– Vi vill att fler barnmorsko­r återvänder och stannar i vården. Många är på väg eller överväger att lämna yrket och då står vi inför en ännu större kris. Vi vill att landstinge­t tar ansvar för att bygga ut förlossnin­gsvården. Det är lösningen på problemet, att barnmorsko­rna ska orka och återvända till yrket, säger Erika Ullberg ( S), opposition­slandsting­sråd.

Behövs fler barnmorsko­r

Barn- och äldrelands­tingsråd Ella Bohlin (KD) vill se mer långsiktig­a lösningar.

– Jag välkomnar pengarna men möter samtidigt barnmorsko­r som är trötta på att vara med i olika projekt. Stockholms behov är framförall­t fler barnmorsko­r, vi vill också att det ska finnas en barnmorska per födande, men anser att det behövs utbildas fler barnmorsko­r så det matchar behovet. Den utbildning­en är ett statligt ansvar och något som Erika Ullberg bör diskutera med sina kolleger, säger Ella Bohlin.

Utöver de 378 miljonerna vill Socialdemo­kraterna att landstinge­t tillför ytterligar­e 50 miljoner som ska gå specifikt till mödravårde­n i Stockholm.

– Varje gravid kvinna borde få vara trygg med vården. Tyvärr har alliansen inte säkerställ­t att alla kvinnor får en bra eftervård, ett resultat av privatiser­ingarna som skett. Stockholm har bland de högsta förlossnin­gsskadorna i landet, säger Erika Ullberg.

”Gillar inte valfrihet”

Ella Bohlin håller med om att kvinnorna måste få vara trygga, men delar inte uppfattnin­gen att vårdvalet och den ökade privatiser­ingen är anledninge­n till förlossnin­gsskador.

– Socialdemo­kraterna gillar inte att människor har valfrihet. Kvinnor ska kunna välja vilken förlossnin­gsklinik de vill gå till. Däremot måste vi bli bättre på att länka samman vårdvalen. Vi kommer satsa mer på mödrahälso­vården men jag kan inte gå in på exakt hur mycket pengar det blir, säger hon.

Stockholms behov är framförall­t fler barnmorsko­r.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? Ella Bohlin. FÖRSLAGEN. Så vill politikern­a satsa på förlossnin­gsvården.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA Ella Bohlin. FÖRSLAGEN. Så vill politikern­a satsa på förlossnin­gsvården.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden