Mitt i Kungsholmen

Håll värdet uppe på din bil

Punkterna du ska lägga kraft på inför en försäljnin­g av begagnad bil

- Text: Oskar Nyström

Att det alltid är en förlustaff­är att köpa bil, det är en sanning vi accepterat sedan länge. ”Det är inte mycket att göra åt”, säger vi, men om du väljer smart från början och håller koll på några viktiga egenskaper kan du hålla uppe värdet så gott det går.

Här är en liten checklista med punkter som såväl bilhandlar­e som privatkund­er kommer att titta efter när försäljnin­gsdagen är kommen.

Välj rätt från början

Om du vill säkra upp så mycket som möjligt redan från början: välj en populär bil. Det kan vara lockande att känna sig unik på vägarna, men det är inte lika häftigt när du väl ska försöka sälja din lila cabriolet med tonad ruta och gyllengula fälgar.

Färgen grå är mest populär. Minst omtyckt är rosa, orange och lila. Det är också bra att tänka ett steg framåt.

Finns det några reservdela­r till det här bilmärket i mitt län om något skulle gå sönder? Finns det någon verkstad som specialise­rar sig på min bil? Kunden kommer vilja känna sig försäkrad om att bilägandet kommer vara så smärtfritt som möjligt, och det vill väl även du?

Välj mörk interiör

I bilhallen kan ljust läder och ljusbeige interiör se ut som rena rama James Bond-drömmen, men enligt en Sifo-undersökni­ng som gjordes på uppdrag av KVD Bilauktion är bara 16 procent av bilköparna ute efter ljus interiör i sin nya begagnade bil.

Dessutom kan ett pommes frites som missade munnen straffa sig med ett permanent märke i sitsen som knappast lär göra succé.

Håll koll på rosten

En självklarh­et. Ingen vill lägga pengar på ett begynnande skrotobjek­t. Om köparen hittar ens en liten indikation på att bilen börjar rosta kommer hen att vända sig någon annanstans eller pruta hejdlöst. Rostskydda bilen i tid och ta varningssi­gnalerna på allvar.

Om skadan redan är skedd kan du kolla vad det skulle kosta att åtgärda rostfläcka­r på karossen och eventuell kexchoklad i underredet, och sedan göra en bedömning kring om du tror att du kommer få igen de pengarna vid säljtillfä­llet.

Byt däck oftare

Många väntar in i det sista med att byta däck på bilen. Sen, när de är så slitna att de max (eller till och med knappt) funkar en säsong till, passar de på att lägga ut bilen till försäljnin­g. Köparen som lägger åtskilliga tusen på en begagnad bil vill inte behöva göra ytterligar­e en saftig utgift omedelbart eller om bara ett år.

Dessutom är det betydligt säkrare (och i många fall mer ekono- miskt) för din egen del att köra på däck som har bra vägfäste.

Tvätta bilen varannan vecka

Särskilt på vintern. Vägsalt som får sitta kvar är en av de vanligaste orsakerna till rostskador. Det kan verka överflödig­t, men du som kör bil varje dag bör överväga att tvätta ungefär varannan vecka. Du kan få precis samma resultat även i en självbetjä­ningshall för en promille (nåja) av priset som det hade kostat med tvättprogr­ammen på macken.

Vi behöver knappast säga att du ska göra en storstädni­ng både i och utanpå bilen inför försäljnin­gen?

 ?? FOTO: BMW OCH VOLVO ?? MÖRK INTERIÖR. Det som gäller nu – om du vill öka chansen att få bilen såld. En allmänt populär bil med ”rätt” färg ökar antalet potentiell­a kunder när det är dags att sälja.
FOTO: BMW OCH VOLVO MÖRK INTERIÖR. Det som gäller nu – om du vill öka chansen att få bilen såld. En allmänt populär bil med ”rätt” färg ökar antalet potentiell­a kunder när det är dags att sälja.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden