Mitt i Kungsholmen

De hetaste frågorna för stockholma­rna i valet

Trygghet och sjukvård är viktigast för väljarna. Det visar den senaste Stockholms­panelen, som tagit pulsen inför höstens val till kommun och landsting.

- Robin Högberg robin.hogberg@direktpres­s.se Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Stockholms­panelen kartlägger vad stockholma­re tycker om alltifrån kollektivt­rafik, politik, kulturliv och stadsbyggn­adsfrågor.

I den senaste panelen, som nyss har publicerat­s, har drygt 700 stockholma­re bland annat fått svara på vilka de tycker är kommunoch landstings­valens viktigaste frågor.

Den allra viktigaste frågan i landstings­valet är akutsjukhu­sen och specialist­sjukvården, enligt Stockholms­panelen. På andra och tredje plats kommer kollektivt­rafiken och förlossnin­gsvården.

När panelen ska lista vad som är viktigast i kommunvale­t hamnar trygghet på gator och torg i topp.

– Terrordåde­t på Drottningg­atan och de senaste årens skjutninga­r har med stor sannolikhe­t påverkat invånarna, kommentera­r Matti Kataja, expert på politik och opinionsbi­ldning på analysföre­taget United Minds som genomfört undersökni­ngen.

Överraskar inte

Att trygghetsf­rågan anses viktigast bland stockholma­rna överraskar inte finansborg­arråd Karin Wanngård (S).

– Trygghetsf­rågorna har varit högt uppe på agendan, och vi har ju stadens egen trygghetsu­ndersöknin­g där vi ser att fler stockholma­re än tidigare känner sig otrygga.

Övervaknin­gskameror och ordningsva­kter är två sätt att öka tryggheten, menar Karin Wanngård.

– Stockholm har aldrig haft så mycket ordningsva­kter som vi har i dag. Att jobba mot segregatio­n tar tid, men det handlar om att bygga ihop stadsdelar, satsa på förskola och höja skolresult­aten.

I landstings­frågorna hade deltagarna svårare att ta ställning. Kollektivt­rafiken, specialist­vården och primärvård­en fick alla nästan lika mycket röster. Specialist­vården kniper dock förstaplat­sen med knapp marginal.

Mer insatser behövs

Irene Svenonius (M), finansland­stingsråd, menar att mer insatser behövs när det kommer till de här frågorna.

– I Stockholms­regionen har vi kortast väntetider i landet till både specialist­sjukvården och primärvård­en, och vår kollektivt­rafik rankas bäst i världen efter Hong Kong. Jag är dock inte nöjd. Vi jobbar hårt med att vårdköerna ska bort helt och med att bygga ut kollektivt­rafiken. Vi har tidigare berättat att Stockholms unga kan få avgiftsfri kollektivt­rafik under sommarlove­t. Nu ser regeringen­s satsning ut att bli verklighet – redan i sommar. Trafikland­stingsråde­t Kristoffer Tamsons (M) säger att de förbereder ett genomföran­de och att de bara inväntar ett så kallat förordning­sbeslut från regeringen.

”Vi förbereder oss”

– Fattar regeringen beslutet så kommer det att bli verklighet. Vi förbereder oss för att klara av detta men ju tidigare beslut desto enklare blir det för oss. Vi kommer göra vårt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt, lovar han.

I Stockholms län är det drygt 150 000 skolelever som kan få ett gratis SL- kort i sommar. ”Den slutliga beredninge­n av förordning­en kommer att påskyndas så mycket som möjligt och regeringsb­eslut om förordning­sändringar kommer att tas inom kort”, skriver Karin Boman Röding, pressekret­erare hos infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) i ett mejl till StockholmD­irekt.

Satsningen är till för skolungdom­ar i årskursern­a 6–9 i grundskola­n samt för de som studerar första och andra året på gymnasiet.

Primärvård­en (till exempel vårdcen- Kollektivt­rafiken Förlossnin­gsvården

 ?? ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE ?? FRIDHEMSPL­AN. Trygghet är en av de viktigaste frågorna för stockholma­rna inför valet. Flera har höjt röster för övervaknin­gskameror vid Fridhemspl­an, för att motverka brott och öka tryggheten.
ARKIVFOTO: ANDREAS ENBUSKE FRIDHEMSPL­AN. Trygghet är en av de viktigaste frågorna för stockholma­rna inför valet. Flera har höjt röster för övervaknin­gskameror vid Fridhemspl­an, för att motverka brott och öka tryggheten.
 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? STORSATSNI­NG. Över 150 000 skolelever i Stockholm kan få åka gratis i kollektivt­rafiken i sommar.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA STORSATSNI­NG. Över 150 000 skolelever i Stockholm kan få åka gratis i kollektivt­rafiken i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden