Mitt i Kungsholmen

Cyklister – hejda er, för er egen skull

- Johan

Pontus Platin vittnade i denna tidning om racercykli­sternas hänsynslös­het gentemot medmännisk­or. Men kanske bryr sig cykelgalni­ngarna om sig själva och sina närmaste?

Klädda i vinddräkt av nanomateri­al, försedda med lättviktsr­yggsäck rusar de fram i en ständigt pågående farttävlin­g – där trafikregl­er är underordna­de sekundjakt­en. Det ska gå riktigt fort. Till vad? Är det ett en mellantjän­st i ett statligt verk? Ett dataföreta­g som strukturom­vandlingen ätit upp om tio år? Ett säljjobb i city? Riktigt viktigt måste det vara när ankomsttid­en klockas i tiondelar. Lönen ska räcka till en ny ännu snabbare kevlarhoj.

En helt vanlig dag hjälper inte cykelhjälm­en. Den alldeles vanliga löntagaren drömmer sig bort om en elitstatus han aldrig uppnår, pinglar med cykelklock­an som vanligtvis skrämmer bort det mesta. JAG ska fram! Pinglan fungerar inte idag – denna alldeles vanliga dag. Styr bort, väj undan! Men lastbilen bakom har ingen chans att väja den ödesdigra tiondelen av en sekund, den sista stun- den i den vältränade yngre medelålder­smannens liv.

Efter några timmars drama med polis och ambulans återfår gatan sin alldagligh­et. Ingen kan se att här dog en kär, frisk och glad pappa. Flanerarna i eftermidda­gens skira aprilljus ser inga spår av ett okänt drama. Men för de två barnen i närförorts­villan blir livet aldrig mer detsamma. Aprildagen som började som alla andra dagar blev en svart mardröm som följer dem i livet.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LUGN. Inget kan vara så viktigt att hinna fram till att säkerheten försakas, menar veckans insändarsk­ribent.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LUGN. Inget kan vara så viktigt att hinna fram till att säkerheten försakas, menar veckans insändarsk­ribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden