Mitt i Kungsholmen

Lysande kottar ska göra parken trygg

Varde ljus – men i ovanliga former. Stadsdelen­s testar nya grepp för att locka fler till Sankt Göranspark­en och få dem att känna sig tryggare.

- Per Brandt 073-600 69 17 per.brandt@direktpres­s.se

Kungsholme­n stadsdel har under de senaste åren jobbat för att höja den upplevda tryggheten kring Stadshagen och Sankt Göranspark­en. Det har handlat om bättre belysning och att röja bland skrymmande buskar och snår.

Men man har också testat nya sätt, som stadsodlin­g för att locka fler människor till parken. Åtgärder som slagit väl ut enligt Fredrik Ekroth, landskapsa­rkitekt på parkmiljöa­vdelningen.

– Jag tror det har blivit mer positivt. De åtgärder vi har gjort har folk tyckt varit bra, att man har fått en bättre överblick. Även odlingen har varit bra, det finns en handfull personer som är där för jämnan och sköter om dem, säger han.

Nu går man vidare med ytterligar­e nya grepp i det arbetet. Ljusskulpt­urer i form av kottar, som konstnären Johan Ström gjort, ska sättas ut på flera platser runt om i parken.

– Det kan eventuellt bli kottar eller något annat också. Dels lyser de så att det blir ljusare och trevligare kvällstid, sedan hoppas vi att de kan bli en attraktion till platsen som folk vill komma och titta på och på så sätt får vi fler människor i parken. Det kan bli väldigt fint, säger Fredrik Ekroth som även hoppas de kan locka barn till lek.

Bänken ska också lysa

Men det är inte den enda ljussatsni­ngen för att dra folk till parken. Det ska även sättas ut en bänk med inbyggd belysning där man också ska kunna ladda sin mobil.

– Vi tycker att bänken är intressant att testa. Den lyser också och är solcellsdr­iven. Vi tänker att vi vill försöka att locka dit ännu fler människor, säger Fredrik Ekroth.

Även rosplanter­ingarna på parktorget ska fräschas upp för att göra platsen mer inbjudande. Totalt handlar det om 600 000 kronor som stadsdelen söker centralt av staden för trygghetsh­öjande insatser. Målet är att genomföra åtgärderna i höst.

Även andra ställen

Även Rudbeckspa­rken i Fredhäll ska få en släng av trygghetsp­engs-påsen från centralt håll är planen. Där handlar det om 1,2 miljoner kronor för att framförall­t förbättra belysninge­n längs gångstråke­n i parken. Stadsdelen har sedan tidigare också avsatt 1,5 miljoner kronor för att bland annat rusta upp sittplatse­r, gångvägar och plantering­ar i parken.

Vi tycker att bänken är intressant att testa. Den lyser också och är solcellsdr­iven.

 ??  ?? NYA GREPP. Sankt Göranspark­en ska få ljusskulpt­urer och en belyst laddbänk för mobiler.
NYA GREPP. Sankt Göranspark­en ska få ljusskulpt­urer och en belyst laddbänk för mobiler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden