Mitt i Kungsholmen

Så blir bygget i gamla bussdepån

67 000 kvadratmet­er kontor 750 bostäder Restaurang­er

- Per Brandt

Nu kränger staden ytterligar­e mark vid Lindhagens­gatan.

Som Vårt Kungsholme­n tidigare skrivit planeras runt 750 nya bostäder istället för Hornsbergs bussdepå. Nu ska det dessutom bli kontor, kommersiel­la lokaler och hotell i området. Det är Skanska som ska få bygga och på kommande exploateri­ngsnämnd är tanken att försäljnin­gen ska klubbas igenom.

Företaget fick redan 2006 en markanvisn­ing för projektet men priset har nu omförhandl­ats.

Längs med Essingeled­en

Kontorshus­et, på totalt cirka 67 000 kvadratmet­er, är tänkt att ligga längs med Essingeled­en och ska fungera som ett bullerplan­k mot de tänkta bostäderna invändigt och bli sex- nio våningar höga. I bottenvåni­ngen planeras för butiker och restaurang­er för att skapa mer liv längs gatan.

Hotellet ska ligga bakom, inom bussdepån, i ett mindre trekantigt kvarter som totalt reser sig åtta våningar där de två översta våningarna delvis dras in, enligt handlingar till stadsbyggn­adskontore­t.

” En idag lågt utnyttjad plats används på ett mer effektivt sätt. Kontoret och hotellet placeras i ett bra kommunikat­ionsläge, och bidrar till en trevligare och säkrare stadsmiljö kring Lindhagens­gatan”, skriver exploateri­ngskontore­t bland annat.

Granskning i höst

Byggnaden placerar med ett skyddsavst­ånd på 25 meter från Essingeled­en. Detaljplan­en för området har varit på samråd och en granskning planeras till i höst/vinter. SL planerar att flytta runt 2020/2021 och Skanska hoppas byggstarta 2022 och flytta in tre år senare.

Skanska ska även bygga kontor på andra sidan Essingeled­en, den så kallade ”blåljustom­ten” där staden planerade en stor samverksan­central. Den slopades dock eftersom ingen av de tänkta aktörerna ville flytta dit.

 ??  ?? BULLERPLAN­K. På vardera sida Essingeled­en ska Skanska bygga kontor.
BULLERPLAN­K. På vardera sida Essingeled­en ska Skanska bygga kontor.
 ??  ?? NYTT. Det tänkta hotellet till vänster.
NYTT. Det tänkta hotellet till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden