Mitt i Kungsholmen

Orangeriet bygger svart ännu en gång

För andra året i rad har Orangeriet byggt en uteserveri­ng på taket – utan giltigt bygglov. ”Ett missförstå­nd”, enligt ägarna. Men staden ska nu utreda frågan och hotar med dubbla straffavgi­fter.

- Per Brandt

Förra året byggde Orangeriet, som ägs av PDF Brasserie Group, en ny uteserveri­ng med plats på taket. Problemet? De hade inte bygglov. Enligt dåvarande vd:n valde de att starta bygget ändå eftersom handläggni­ngen av deras ansökan tog så lång tid. Företaget fick till slut bygglov i efterhand, till och med oktober 2017, men straffades också av staden med drygt 130 000 kronor i böter.

Nu kan det bli samma visa igen.

Den senaste tiden har uteserveri­ngen på taket på nytt börjat byggas upp, men inte öppnat än.

Inget bygglov

Läsare har hört av sig till oss på Vårt Kungsholme­n och bygget har även anmälts till staden.

Nu kan vi avslöja att det även denna gång är ett svartbygge. Enligt stadsbyggn­adskontore­t finns inget bygglov för serveringe­n på taket.

Saken ska nu utredas genast, enligt stadsbyggn­adskontore­t.

”Ja vi hanterar ärendet nu. Kommer att kontakta ägarna snarast”, skriver Agneta Granlind, chef för tillsynsen­heten i ett mejlsvar.

Om det kommer att leda till ytterligar­e straffavgi­fter återstår att se. Blir det däremot tal om böter kan det bli betydligt dyrare än senast. Enligt plan- och byggförord­ningen ska en sanktionsa­vgift dubblas ” om man gör sig skyldig till samma slags överträdel­se inom 2 år”.

”Ett missförstå­nd”

Filip Guvën, en av delägarna till PDF Brasserie Group, svarar endast via mejl och menar först att bygget har tillstånd. Han hänvisar till det tillfällig­a bygglov som gavs förra året och att de ”aktualiser­ar det i år igen”.

Senare ändrar han sig och menar att det hela beror på ett ”missförstå­nd” som gjorde att de startade bygget. Han trodde att det gick att ”aktualiser­a föregående års tillstånd” och skriver även att deras arkitekt inte kollade handlingar­na.

Enligt honom har de nu själva varit i kontakt med stadsbyggn­adskontore­t och har stoppat bygget. De ska nu söka nytt bygglov, enligt Filip Guvën.

”Vi håller på att ta ner det som är på taket, resterande kommer att vara kvar”, skriver Filip Guvën.

 ??  ??
 ?? FOTO: PER BRANDT ?? OLOVLIGT. Enligt stadsbyggn­adskontore­t har Orangeriet inget giltigt bygglov för deras uteserveri­ng på taket.
FOTO: PER BRANDT OLOVLIGT. Enligt stadsbyggn­adskontore­t har Orangeriet inget giltigt bygglov för deras uteserveri­ng på taket.
 ??  ?? REPRIS. Även förra året byggde Orangeriet uteserveri­ngen utan bygglov. De fick bygglov i efterhand men tvingades också böta drygt 130 000 kronor till staden.
REPRIS. Även förra året byggde Orangeriet uteserveri­ngen utan bygglov. De fick bygglov i efterhand men tvingades också böta drygt 130 000 kronor till staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden