Mitt i Kungsholmen

Livsfarlig korsning byggs om

Upphöjda övergångss­tällen, bredare trottoarer och en omgjord park. Så ska staden förbättra trafiksäke­rheten på Stora Essingen.

- Per Brandt

Det är tydligt att vi under flera år fått in synpunkter om den här platsen och nu ska vi se till att det blir säkrare och tryggare.

Det är många boende på ön som genom årens lopp påtalat för staden att trafiksäke­rheten behöver bli bättre, speciellt i korsningen Badstrands­vägen/Essingerin­gen. Förra året inträffade också en tragisk dödsolycka där och efteråt skickade Essingeöar­nas Hembygdsfö­rening in förslag på åtgärder för att höja säkerheten, bland annat refuger. Staden lovade då att något skulle göras. Nu presentera­r man lösningen.

Det handlar om att höja upp två övergångss­tällen, flytta ett annat övergångss­tälle och bygga bredare trot- toarer längs Badstrands­vägen.

– Det är tydligt att vi under flera år fått in synpunkter om den här platsen och nu ska vi se till att det blir säkrare och tryggare. Det är ett utmärkt ärende där vi omfördelar gatuutrymm­et och gör åtgärder för de tre prioritera­de trafikslag­en, gående, cyklister och bussar. Dessutom är det mycket skolbarn som rör sig nu i en miljö som inte är bra, säger trafikborg­arrådet Daniel Helldén (MP).

Parken rustas

Det ska också bli en ny cykelkoppl­ing förbi Broparken och gång- och cykelbanan delas upp. För att få plats med den nya lösningen tas en del av Broparken, men den ska samtidigt också rustas och få ny belysning för att förbättra den upplevda tryggheten. Tanken är att klubba ett första beslut om detta i kommande trafiknämn­d i juni och att platsen ska byggas om under nästa. Totalt beräknas det kosta 15 miljoner kronor.

– Vi tar lite parkmark, men rustar samtidigt upp den så att det går att använda bättre. Det är ett win- win ärende, säger Daniel Helldén.

Att det inte blir cykelbanor på Essingerin­gen, som cyklister efterfråga­t, stavas platsbrist. Åtminstone just nu.

– Nu går vi vidare med den här delen, sedan får vi återkomma med det andra. Det är ett viktigt pendlingst­råk, men det är många liknande platser i stan där det är höga flöden av cyklister som inte har det utrymme som behövs.

Även cykellösni­ngen på bron mellan Stora och Lilla Essingen är något som många efterfråga­r en bättre lösning än de extremt smala cykelfälte­n idag.

– Den cykelbanan är inte ok, och det är också en sån sak som vi måste gå vidare med för att se hur vi kan lösa det. Jag lovar att vi ska göra det, det ska inte se ut som det gör, men vi kan inte ta allt på en gång, säger Daniel Helldén.

 ?? FOTO: PER BRANDT ?? SÄKRARE. Korsningen Badstrands­vägen/ Essingerin­gen ska bli säkrare.
FOTO: PER BRANDT SÄKRARE. Korsningen Badstrands­vägen/ Essingerin­gen ska bli säkrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden