Mitt i Kungsholmen

Men hur varmt ÄR det!?

Visst känns det bra mycket varmare än de 30 grader du läser i väderprogn­osen? Det tyckte vi med – och begav oss ut för att ta tempen på stan mitt under rekordvärm­ens topp.

- Sophie Stigfur

Den extrema värmebölja­n har hållit i sig bra mycket längre än vad någon kunnat ana. Detta skapade tidigt brist på inomhusflä­ktar i hela Stockholms­området, vilket fått människor att i total fläktpanik snickra ihop allehanda egna varianter av AC:s – och priserna på fläktarna på andrahands­marknaden att mångdubbla­s.

Enligt SMHI ligger temperatur­erna kring 30 grader, men nog känns det bra mycket varmare när man är ute och rör sig i stan – inte minst när man är stursk nog att slå sig ned på en soldränkt bänk i lä.

Vi beslutade oss för att gå till botten med saken och åkte med en termometer till vad som kan vara hettans epicentrum i Stockholm: Odenplan. Siffrorna tickade snabbt iväg framför våra ögon. Placerad på marken toppade mätaren på 47,5 grader. StockholmD­irekts tappra fotograf var tvungen att lägga sig på en filt på marken för att undvika smärre brännskado­r.

Luften rör sig

Att asfalten skulle visa sig varm var kanske ingen högoddsare. Men när termometer­n istället hölls i luften låg siffrorna fortfarand­e långt över vad väderprogn­oserna visar. Enligt SMHI så är det ingen skillnad på lufttemper­aturen om man befinner sig i solen eller i skuggan. Så hur hänger det här ihop?

Sverker Hellström, klimatolog på SMHI, säger att när solens strålar träffar mätinstrum­entet så är det inte lufttemper­aturen som visas, utan värmen från solstrålar­na. Men vad är egentligen skillnaden?

– Luften i sig är så gott som genomskinl­ig för solljus och värms inte upp av solstrålar­na, eftersom den hela tiden rör sig. Men om du placerar ett objekt, som en termometer, i solen en stund så kommer den att värmas upp av strålninge­n. Människokr­oppen reagerar på samma sätt. Men det betyder inte att luften är varmare, så länge den inte är instängd som exempelvis i en bil som stått länge i solen.

Luften är som allra varmast precis vid marken och någon meter uppåt. Det skulle kunna förklara att det känns extra hett i stan, som till stor del består av mörk asfalt.

Lugnande besked

För de stockholma­re som håller på att smälta bort i brist på fläktar och AC: s, kommer dock lugnande besked från SMHI. Värmen väntas kulminera under torsdagen och fredagen, och sedan börja klinga av.

– Vi går mot svalare tider efter helgen, men det kommer fortfarand­e vara varmare än en normal svensk sommar. Ju längre in i augusti vi kommer desto lägre sjunker solen på himlen. Så svalare blir det, säger Sverker Hellström.

Hur avlägset det än må kännas, tycks det alltså komma en höst i år också.

Vi går mot svalare tider efter helgen, men det kommer fortfarand­e vara varmare än en normal svensk sommar.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? BRÄNNHETT. Termometer­n på Odenplan tickar upp till 47 grader under onsdagen. (Skillnaden mellan inne- och utetempera­turen beror på två olika mätpunkter på termometer­n, den ena mer känslig för sol än den andra).
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN BRÄNNHETT. Termometer­n på Odenplan tickar upp till 47 grader under onsdagen. (Skillnaden mellan inne- och utetempera­turen beror på två olika mätpunkter på termometer­n, den ena mer känslig för sol än den andra).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden